Bebe

Cum să alegi cea mai bună suzetă pentru copilul tău?

suzeta-copii

Orice părinte care decide să-i dea suzetă bebelușului nou-născut ar trebuie să se documenteze înainte și să aleagă doar un produs bun, de calitate. Atât în farmacii, cât și în magazinele fizice și online este disponibilă o gamă variată de suzete. Cele mai bune sunt suzetele create din materiale de calitate, care nu afectează dentiția.

De ce trebuie să ții cont atunci când alegi o suzetă pentru bebelușul tău?

Cei care susțin că bebelușii ar trebui alăptați în primele luni de viață, nu prea sunt de acord cu suzeta, însă acest accesoriu este unul cu adevărat prețios pentru anumiți părinți.

Unele studii demonstrează că suzeta este eficientă în reducerea riscului de apariție a sindromului de moarte subită la sugari. Bineînțeles, doar suzetele de calitate oferă beneficii importante. Dacă bebelușul tău acceptă suzeta pe care i-o dai, înseamnă că ai făcut deja o alegere bună.

În rândurile de mai jos vei găsi câteva sfaturi practice care te vor ajuta să găsești produsul potrivit. Iată ce aspecte trebuie să ai în vedere înainte de a merge la cumpărături:

Siguranța

Cu toții ne dorim ca bebelușul nostru să fie în siguranță atunci când stă cu suzeta în gură. Din păcate, în anul 2013, o fetiță de doar un an a decedat după ce s-a strangulat cu șnurul suzetei. Deși i s-a acordat primul ajutor, nu a mai putut fi salvată.

Potrivit informațiilor din baza de date europeană, an de an la camerele de gardă se prezintă aproximativ 44 de bebeluși cu răni grave provocate de folosirea incorectă a suzetei sau de utilizarea unei suzete de slabă calitate.

În cazurile grave, când șnurul de la suzetă se agață de diferite lucruri cum ar fi piesele de mobilier sau clanța de ușă, copilul poate ajunge să fie ștrangulat. De asemenea, există riscul ca bebelușul să bage în guriță suzeta întreagă și să se asfixieze. De obicei, acest lucru se poate întâmpla atunci când copiii mai mari folosesc suzete de bebeluși nou-născuți.

suzete-copii

O suzetă sigură este cea care respectă standardul european EN 1400:2002. Părinții care doresc să achiziționeze și un suport pentru suzetă trebuie să se asigure că acesta respectă standardul EN 12586:2011.

În general, toate suzetele care se vând la un preț bun ar trebui să fie rezistente și să nu se desfacă în bucățele. În cazul în care o suzetă nu este suficient de rezistentă, se poate rupe, iar bucățile mici ar putea să blocheze căile respiratorii ale copilului.

Partea suzetei care rămâne în afara guriței, trebuie să aibă o dimensiune mai mare, pentru ca bebelușul să nu o poată introduce în gură.

Specialiștii le recomandă părinților să cumpere o suzetă echipată cu găuri de ventilație. În cazul în care copilul își îndeasă suzeta în gură, poate să respire în continuare, datorită găurilor respective care permit pătrunderea aerului.

În schimb, părinții nu ar trebui să cumpere suzete cu lănțișoare sau șnururi care s-ar putea înfășura în jurul gâtului copilului. Cei care se tem că suzeta ar putea cădea, pot să o prindă de hăinuțe cu un clips special.

De obicei, acest clips cu lănțișor din plastic are o lungime de aproximativ 5-8 cm, deci riscul ca acesta să se înfășoare în jurul gâtului este extrem de mic. De obicei, părinții folosesc clipsul cu lănțișor pentru a prinde suzeta copilului de bluză atunci când ies afară cu el, deci nu îl pierd pe cel mic din ochi.

Niciodată, un copil mic nu trebuie lăsat să doarmă cu lănțișorul atașat de suzeta din guriță și nici nu trebuie lăsat nesupravegheat.

Deși lănțișorul nu ar trebui să fie periculos, dacă clipsul se desprinde poate ajunge în gurița copilului. Așadar, trebuie folosit doar sub supravegherea unui adult.

De asemenea, suzeta trebuie verificată frecvent pentru a se observa eventualele modificări de culoare sau textură. În cazul în care forma suzetei se modifică sau apare o fisură, trebuie schimbată rapid.

Recomand să citești despre păturele bebeluși pentru a afla care este cea mai confortabilă pătură pentru copilul tău.

Tipul suzetei

Există mai multe tipuri de suzete care se vând la un preț bun, deci ai de unde alege. Cele mai simple suzete, dar și cele mai apreciate sunt cele turnate, create dintr-o singură piesă. Acestea nu au componente detașabile, deci nu există riscul să provoace incidente neplăcute, tocmai de aceea sunt considerate sigure.

Suzetele create din mai multe piese (tetină, mâner și protecție pentru buze) sunt mai moderne. Se găsesc cu ușurință în majoritatea magazinelor pentru copii, dar și în farmacii. Înainte de a cumpăra o astfel de suzetă, asigură-te că respectă standardele de siguranță. De asemenea, nu uita să o inspecteci regulat pentru a observa la timp dacă începe să se deterioreze.

suzeta-neagraForma tetinei

Acest element poate face diferența dintre un produs îndrăgit de bebeluși și unul refuzat categoric. La început, toate tetinele suzetelor aveau aceeași formă: capul rotund (asemănător cu mamelonul) și gâtul îngust.

Mai târziu, au apărut suzetele ortodontice, recomandate de medicii stomatologi pentru că, spun ei, nu afectează dentiția chiar dacă sunt folosite mai mult timp. Suzetele ortodontice sunt împărțite în mai multe subcategorii.

Unele suzete au capul aplatizat într-o parte pentru a se putea suprapune peste limba copilului, și bombat în cealaltă parte pentru a se potrivi pe cerul gurii. Altele, în schimb, sunt create astfel încât să creeze un unghi între cap și gât.

Material

Mulți părinți susțin că este foarte important ca tetina să fie realizată dintr-un material de calitate. Suzetele existente pe piață au tetină din latex sau silicon, ambele tipuri de material având avantaje și dezavantaje.

Siliconul nu are gust și miros, are o suprafață mai netedă și este transparent. O suzetă cu tetină din silicon poate fi folosită mai mult decât una din latex, deoarece este mai rezistentă. În momentul în care începe să se deterioreze, tetina devine mată.

Latexul are un gust discret, dar inofensiv, este mai moale decât siliconul și poate fi colorat în nuanțe de galben sau chiar maro. Când încep să se degradeze, suzetele din latex capătă o culoare mai închisă.

Textură

O parte dintre suzetele existente pe piață au o tetină perfect netedă ce alunecă cu ușurință în gurița bebelușului. Altele, în schimb, au striații în zona vârfului pentru a masa ușor limba sau cerul gurii.

Duritate

Suzeta cu tetină din latex este mai moale, iar cea cu tetină din silicon este mai dură. Dacă tetina umplută cu aer este închisă ermetic, copilul trebuie să apese mai tare cu limba pe ea. Dacă, în schimb, tetina are câteva orificii la bază, aerul iese în momentul în care copilul strânge și intră înapoi când acesta relaxează limba.

 Mărime

Pe eticheta fiecărei suzete este menționată vârsta copiilor pentru care este potrivită. Pe piață există suzete pentru bebeluși de 0-6 luni, 6-12 luni, copii de 12-18 luni sau peste 18 luni (18+). Ar fi bine să respecți recomandările producătorilor atunci când cumperi o suzetă pentru bebelușul tău.

Majoritatea specialiștilor îi sfătuiesc pe părinți să-i învețe pe copii să renunțe la suzetă până să împlinească 18 luni, deoarece la această vârstă cei mici încep să comunice, iar suzeta îi împiedică să rostească cuvintele corect.

Design

Fiecare părinte este liber să aleagă designul potrivit pentru suzeta copilului său, însă trebuie să se asigure că partea exterioară este destul de mare încât să nu poată fi introdusă accidental în guriță.

Foarte mulți părinți optează pentru suzete care au pe partea exterioară un animal de plus pentru a atrage mai mult atenția copilului. Altele, în schimb, sunt mai haioase și au pe partea exterioară dinți strâmbi sau chiar o limbă foarte mare.

Copiii care au început deja să mănânce alimente solide și au dureri de dinți pot folosi o suzetă care are și rezervor pentru alimente.

Copiii care stau cu suzeta în guriță chiar și atunci când dorm, aleg variantele care luminează în întuneric. Aceste suzete sunt mai ușor de găsit pe sub așternuturi, în cazul în care cei mici le scapă din guriță.

De ce să-i oferi copilului o suzetă?

Studiile au demonstrat că există o legătură între utilizarea unei suzete și reducerea riscului de moarte subită la sugari.

Un bebeluș care primește o suzetă nu mai este tentat să-și bage degețelul în guriță. Daca după o vreme copilul nu va mai dori să folosească suzeta respectivă, i-o vei putea schimba cu una nouă.

Copilul tău nu ține șosetele în picioare – încearcă trucurile recomandate de noi și scapă de această problemă.

Ce probleme pot apărea din cauza folosirii suzetelor?

Dacă sunt folosite corect, suzetele pot fi de ajutor, însă pot crea și anumite probleme dacă nu se respectă regulile de siguranță. Tocmai de aceea, părinților li se recomandă să achiziționeze doar suzete de calitate și să le verifice frecvent pentru a se asigura că nu sunt deteriorate.

Dacă suzeta este folosită o perioadă lungă, poate provoca strâmbarea danturii. Cu toate acestea se pare că această deformare nu este la fel de gravă ca cea care apare atunci când copilul își suge degetul în mod frecvent.

De asemenea, s-a constatat că în anumite cazuri există o legătură directă între folosirea suzetei și declanșarea infecțiilor urechii.

Suzeta și igiena

Ținând cont de faptul că suzeta se ține în guriță, este evident că aceasta trebuie să fie curată în permanentă. Dacă cel mic scapă suzeta pe jos și apoi o bagă în guriță sau o folosește cu mâinile murdare pot apărea probleme, deoarece microbii pot ajunge în tractul digestiv.

Ar fi de preferat ca părinții să cumpere mai multe suzete pentru a-i putea oferi copilului una curată atunci când o scapă pe jos pe cea din guriță. Când ies afară cu copiii, părinții ar trebui să le agațe suzetele de hăinuțe cu un clips special cu lănțișor.

Unii părinți obișnuiesc să bage suzeta în gura lor înainte de a i-o oferi copilului. Pe lângă faptul că această practică este dezgustătoare, poate afecta dantura bebelușului. O specie bacteriană poate fi transmisă din gura adultului purtător în gura bebelușului, prin suzetă și poate provoca apariția cariilor.

Suzeta și alăptarea

Deși s-a scris mult despre acest subiect, deocamdată nu există dovezi care să arate că există o legătură între folosirea suzetei și eșecul alăptării. Cu toate acestea, specialiștii susțin că părinții nu ar trebui să le ofere copiilor suzeta până când aceștia nu sug eficient de la sânul mamei, adică pe la vârsta de 4-6 săptămâni.

Cum putem defini suzeta?

Suzeta este un accesoriu apreciat de unii părinți, dar considerat periculos de alții. Unele voci din domeniul medical recomandă folosirea suzetei scoțând în evidență beneficiile ei, în timp ce altele susțin că nu ar trebui utilizată pentru că provoacă o mulțime de probleme.

Suzeta a început să fie utilizată cu mulți ani în urmă. Pe vremuri, oamenii îmbimbau un colț de material într-un lichid și apoi îl băgau în gurița copiilor. Desigur, suzeta care există astăzi este mult mai sigură și are o formă adaptată la dimensiunea gurii bebelușului.

Suzeta este compusă dintr-o tetină și o protecție pentru buze. Cele mai apreciate tipuri de suzete sunt cele care au și un capac pentru protejarea tetinei.

Cum știi că bebelușul tău ar trebui să folosească o suzetă?

Când se nasc, bebelușii au deja dezvoltat instinctul de a suge. Acest instinct îi ajută să supraviețuiască chiar din primele ore de viață. Atunci când suge, copilul se relaxează și reușește să adoarmă mult mai repede. Dacă bebelușul tău este fericit atunci când suge la pieptul tău, probabil ar trebui să-i cumperi o suzetă.

De asemenea, dacă observi că bebelușul are tendința de a-și suge degetele sau de a băga colțurile păturii în guriță, poți să-i oferi o suzetă.

Unii bebeluși nu dau semne că ar dori să folosească o suzetă, însă părinții ar putea totuși să încerce totuși să le ofere una după ce împlinesc vârsta de 6-8 săptămâni.

Ce vârstă ar trebui să aibă bebelușul când începe să folosească suzeta?

Unele voci susțin că folosirea unei suzete mult prea devreme poate avea un efect negativ asupra alăptării. Dacă ai de gând să-ți hrănești copilul cu biberonul, atunci poți să-i dai acestuia o suzetă în orice moment, susțin unii experții. Alții, în schimb, cred că ar fi de preferat să înveți mai întâi să deslușești semnele pe care ți le oferă copilul tău și mai apoi să îi dai suzeta.

De exemplu, dacă copilul tău dă semne că îi este foame, trebuie să-i dai să mănânce nu să-i bagi în guriță o suzetă, pentru că nu vei face altceva decât să-l păcălești pentru câteva minute.

Mai există și unii specialiști care cred că suzeta ar trebui oferită după primele 10 zile de viață, când copilul a luat deja în greutate.

În ceea ce le privește pe mamele care vor să alăpteze, specialiștii susțin că ar trebui să le ofere copiilor suzeta abia după ce aceștia împlinesc 6 săptămâni de viață, pentru că abia atunci aceștia reușesc să sugă eficient.

La început, bebelușul poate confunda mamelonul cu tetina, iar modul în care copilul suge la sân este diferit de modul în care suge suzeta. Așadar, dacă cel mic nu s-a obișnuit încă să sugă corect la sân, nu trebuie să primească suzeta.

Bebelușul alăptat mănâncă des și puțin, iar dacă el începe să plângă după 30 de minute de la alăptare și mama îi dă suzeta este posibil ca cel mic să nu crească în greutate, pentru că nu primește lapte suficient. În plus, și lactația va scădea, pentru că sânul nu va avea motive să producă o cantitate mai mare de lapte, dacă cererea este scăzută.

Cum convingi un bebeluș să accepte suzeta?

Bebelușii care sunt hrăniți cu biberonul sunt obișnuiți că tetinele, deci vor accepta foarte ușor suzeta. În schimb, foarte mulți bebeluși alăptați au tendința de a refuza suzeta pentru că acea tetină din latex sau silicon nu are mirosul mamei.

Dacă îți dorești ca cel mic să nu refuze suzeta, asigură-te că i-o oferi într-un moment potrivit. Indicat ar fi să îi dai suzeta copilului după masă, însă nu imediat, pentru că s-ar putea să o refuze dacă este sătul. De asemenea, este de preferat să eviți să-i dai copilului suzeta când acesta ar trebui să mănânce pentru că fiind flămând va deveni agitat și o va refuza.

În niciun caz nu ar trebui să-i oferi copilului suzeta pentru prima dată când acesta este supărat sau agitat. Nici noi adulții nu vrem să încercăm lucruri noi atunci când suntem nemulțumiți.

Dacă ai ales deja momentul oportun nu-ți mai rămâne decât să-i pui copilului suzeta în guriță. Evită însă să i-o îndeși în gură pentru că există posibilitatea ca acesta să o refuze. Ar fi de preferat să îl atingi cu suzeta în apropierea guriței, pentru că el va dori să o apuce singur.

Desigur, un copil care este obișnuit să sugă la sân s-ar putea să o refuze pentru că i se pare ciudată. Acest lucru se poate întâmpla și în cazul copiilor hrăniți cu biberonul, deoarece tetina suzetei nu este identică cu tetina biberonului.

Pentru ca bebelușul să fie mai încântat de suzetă, mama ar putea să-i înmoaie tetina în lapte praf sau în lapte matern, în funcție de cum obișnuiește să-și hrănească copilul.

În niciun caz suzeta nu trebuie introdusă în miere sau alt aliment.

Dacă ai încercat deja toate soluțiile, dar copilul tău încă refuza suzeta nu trebuie să faci o tragedie din asta. Un copil nu trebuie neapărat să folosească o suzetă pentru a fi sănătos. Însă dacă îți dorești neapărat ca cel mic să accepte acest accesoriu, înarmează-te că răbdare și mai încearcă încă o dată cu un alt model de suzetă.

Dacă din nou, copilul tău o refuză nu-ți mai rămâne decât să accepți ideea că acesta nu va ține niciodată suzeta în guriță.

Când trebuie schimbată suzeta?

Toate suzetele se deteriorează la un moment dat și trebuie înlocuite. De obicei, un astfel de accesoriu trebuie schimbat când materialul se decolorează, tetina se rupe, se sparge sau se desprinde de protecția pentru buze. De asemenea, este momentul să înlocuiești suzeta dacă latexul este lipicios.

Un copil care folosește o suzetă deteriorată se poate asfixia, deoarece unele componente mici s-ar putea desprinde și ar putea să-i blocheze căile respiratorii.

Pentru ca bebelușul tău să poată folosi suzeta cât mai mult timp, trebuie să o cureți la fel cum cureți și tetina biberonului. Spal-o bine, clătește-o, apoi sterilizeaz-o. Dacă observi picături de apă în interiorul tetinei nu te speria, deoarece acestea se evaporă în momentul în care tetina este pusă într-un loc aerisit.

Haine de bebeluși pentru sezonul toamnă-iarnă – vezi ce piese vestimentare ar trebui să îi cumperi copilului tău.

Avantajele folosirii unei suzete

Așa cum am spus și în rândurile de mai sus, studiile au arătat că folosirea suzetei reduce riscul de apariție a morții subite la sugari. Deși nu se știe exact cum se întâmplă asta, cercetătorii cred că suptul instinctiv nu-l lasă pe bebeluș să doarmă atât de profund încât să uite să respire.

Deoarece se naște cu instinctul de supt, copilul oricum va începe să sugă ceva, fie că este vorba de deget, de o bucată de material etc. Este mult mai bine ca bebelușul să sugă suzeta și nu degetul, deoarece se dezvață mai repede de acest obicei. În momentul în care părintele refuză să-i mai ofere suzeta nu mai are de ales și trebuie să se învețe fără ea.

În schimb, degetul lui este mereu disponibil și-l poate băga oricând în guriță, chiar dacă părinții îi interzic acest lucru.

Dezavantajele utilizării suzetei

Dacă cel mic ajunge să folosească suzeta de la o vârstă prea fragedă, este posibil să nu mai știe să facă diferența dintre suptul la sân și suptul din suzetă. Tocmai de aceea este recomandat ca un bebeluș alăptat să nu primească suzetă în primele săptămâni de viață.

Folosirea suzetei poate duce, de asemenea, la deformarea danturii. Părinții care se tem de această problemă, pot opta pentru suzete ortodontice, deoarece acestea nu au un impact prea mare asupra dentiției. Medicii stomatologi sunt de părere că părinții nu ar trebui să le mai ofere copiilor suzeta de la vârsta de 1 an.

Din cauza folosirii frecvente a suzetei, copilul s-ar putea să nu reușească să vorbească corect. Unii copii învață să rostească primele cuvinte mult mai târziu decât alții doar pentru că au ținut mereu în guriță o suzetă care i-a împiedicat să vorbească.

Specialiștii ORL nu sunt de acord cu folosirea suzetei deoarece, spun ei, este legată de apariția unor infecții ale urechi.

În plus, folosirea suzetei pentru o perioadă lungă poate duce la apariția cariilor.

Cum îl determini pe copil să renunțe la suzetă?

Nu este deloc ușor să-l determini pe cel mic să nu mai folosească suzeta. Unii părinți se tem de acest moment, de aceea îi lasă pe copii să folosească suzeta cât mai mult timp. Adulții ar trebui să înțeleagă că suzeta nu înlocuiește jucăriile de dentiție și nu calmează simptomele erupției dentare.

Suzeta ar trebui folosită doar atunci când copilul are nevoie de ea pentru a adormi. Medicii sunt de părere că părinții nu ar trebui să le mai ofere copiilor suzeta când aceștia ajung la vârsta de 1 an. Cu toate acestea, nu se întâmplă nimic grav dacă cel mic folosește suzeta până pe la 4 ani, dar nu continuu, ci doar atunci când are nevoie de alinare.

Nu încerca să-ți pedepsești copilul sau să îl jignești doar pentru că nu vrea să renunțe la suzetă. El s-a atașat foarte mult de acest obiect și nu poate să renunțe la el prea ușor. Nu uita că tu ai fost cea care a dorit să-i dea suzeta când era mic, așa că ai răbdare cu el.

Cuvinte de încurajare pe care toți părinții trebuie să le spună copiilor – vezi cum îl poți face pe copilul tău să aibă mai multă încredere în el.

Dacă copilul tău este mai mare și poate să înțeleagă anumite lucruri, îți va fi mai ușor să-l facă să uite de suzetă. Explică-i că ar fi mai bine să oferiți suzeta unui alt bebeluș sau chiar unei păpuși.

Probabil că peste câteva zile, copilul îți va cere din nou suzeta, dar nu trebuie să i-o dai înapoi. Explică-i cu calm că nu mai are nevoie de ea și nu ceda rugăminților lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.