Bebe

Cum alegi cel mai bun covor pentru camera copiilor?

covor-copii

Camera copilului este un loc special, în care cel mic se simte în siguranță și se joacă cu toate jucăriile preferate. Atunci când această cameră este decorată într-un mod plăcut, copilul este tentat să stea în ea. Dacă alegi să-i faci copilului o cameră pe gustul lui, acesta se va juca bucuros în ea și nu își va mai împrăștia lucrurile prin living.

Covoarele dintr-o încăpere au un caracter decorativ destul de puternic. Dacă dorești să cumperi un covor potrivit pentru camera copilului, la un preț bun, citește în continuare, deoarece informațiile de mai jos îți vor fi de mare ajutor.

De ce trebuie să ții cont atunci când cumperi un covor pentru camera copiilor?

Copilul tău va dori să petreacă mai mult timp în camera lui, dacă pe jos va fi pus un covor plăcut, care să-i atragă atenția. Iată la ce trebuie să fii atent atunci când cumperi un covor pentru camera unui copil:

Material

Majoritatea părinților vor să cumpere covoare din materiale naturale pentru camera copiilor, dar oare acestea sunt cele mai bune?  Lâna este un material natural, folosit la confecționarea covoarelor încă din cele mai vechi timpuri. Este rezistentă, călduroasă și ușor de curățat. Atunci când calci pe un covor din lână nu rămân urme de pași, deoarece fibrele sale revin imediat la forma inițială.

Deși au multe avantaje, covoarele din lână sunt cele mai scumpe și, în plus, pot provoca alergii la copiii cu teren alergic. Dacă nu vrei să plătești o sumă prea mare pentru un astfel de covor, poți opta pentru unul din amestec, ce conține fibre sintetice și cel puțin 50% lână.

Recomand să citești și despre păturele bebeluși pentru a afla la ce trebuie să fii atent atunci când alegi o pătură pentru copilul tău.

De asemenea, trebuie să știi că lână este alimentul preferat al moliilor, iar dacă acestea ajung să infesteze covorul, nu vei mai avea ce face cu el.

O altă fibră naturală folosită la confecționarea covoarelor este sisalul. Acest material natural este obținut din fibrele pantei de agava. Fibrele naturale de sisal sunt foarte rezistente și ajută la menținerea unui nivel optim de umiditate în cameră. Deoarece sunt rezistente la umezeală, covoarele din sisal sunt durabile și potrivite pentru toate familiile.

De obicei, fibrele de sisal nu se pot vopsi, de aceea un astfel de covor poate fi achiziționat doar în culoarea sa originală. Pentru că nu conțin chimicale, covoarele din sisal sunt potrivite chiar și pentru familiile în care există persoanele alergice.

Covoarele confecționate din fibre sintetice, cum sunt cele din polipropilenă sunt mai ieftine decât cele din lână. Sunt potrivite pentru camera copilului deoarece sunt ușor de curățat. Dacă vrei ca noul covor din polipropilenă să își păstreze aspectul plăcut o perioadă mai lungă, asigură-te că are o densitate mare.

O altă fibră sintetică folosită la confecționarea covoarelor este poliamida. Covoarele din poliamidă sunt destul de ieftine și sunt potrivite pentru camera copilului, deoarece își păstrează moliciunea mult timp.

O fibră artificială ce se comportă la fel ca lâna în timp este poliesterul. Din păcate, este foarte rar folosit singur la crearea covoarelor, de cele mai multe ori este amestecat cu alte fibre.

Textura 

Părinții consideră că textura unui covor este foarte importantă pentru confort. Când vine vorba de textură, putem împărți covoarele în două categorii principale: cu bucle și cu fire.

Vezi și cum să îngrijești hainele bebelușului din materiale organice pentru ca acestea să rămână într-o stare bună cât mai mult timp.

Covoarele cu bucle sunt potrivite pentru zonele intens solicitate cum sunt camerele copiilor. Părinții pot alege între covoare cu bucle scurte, lungi sau fire lungi. Acestea din urmă sunt mult mai moi și maschează foarte bine petele. Dacă copiii tăi vor să aibă o cameră modernă, poți opta pentru un covor cu bucle și fire, deoarece are un aspect deosebit.

Densitate

Densitatea este exprimată în grame/cm pătrat, însă puțini știu că aceasta se poate referi fie la tot covorul, fie doar la partea superioară. Dacă densitatea este raportată la tot covorul, poate fi destul de înșelătoare, pentru că ia în calcul inclusiv căptușeala care poate fi groasă și grea.

Ar fi mai bine dacă producătorii ar scrie pe etichetă densitatea părții superioare. Există și firme care fac asta, însă, de obicei, acestea vând covoare la prețuri foarte ridicate.

În loc să verifici cifrele notate pe etichetă, ar fi mai bine să verifici covorul înainte de a-l cumpăra. Îndoaie un colț al covorului, iar dacă observi că urzeala se poate vedea, înseamnă că nu este tocmai cea mai potrivită alegere.

Căptușeala

Verificând căptușeala unui covor ne putem da seama cât de durabil și rezistent este acesta. Deși de cele mai multe ori este ignorată de cumpărători, aceasta ajută la fixarea fibrelor covorului. În plus, un covor cu căptușeală izolează fonic, iar vecinii nu mai aud țopăiturile copilului.

Dacă nu vrei să cumperi un covor căptușit, dar nici nu vrei ca toate zgomotele din camera celui mic să fie auzite și de vecini, poți aplica un strat suplimentar de spumă sub covor.

Dimensiuni

Unii părinți preferă să pună în camera copiilor un covor de mici dimensiuni, pentru că este mai ușor de spălat și de scuturat. Alții însă, care locuiesc într-un apartament aflat deasupra unui spațiu neîncălzit, optează pentru un covor mai mare care acoperă tot parchetul.

Tratamente speciale

Un covor care a beneficiat de tratamente suplimentare ar putea fi potrivit pentru camera unui copil. De exemplu, tratamentul antimolii aplicat pe un covor din lână poate crește durata de viață a acestuia.

De asemenea, tratamentul antistatic reduce cantitatea de praf care se acumulează pe fibrele covorului. În plus, face covorul mai ușor de aspirat. Covoarele care beneficiază de astfel de tratamente au un preț mai ridicat, însă au o durată de viață mult mai mare.

Design

Atunci când aleg un covor pentru camera copilului, părinții țin cont de propriile preferințe, dar și de designul încăperii. De exemplu, o cameră amenajată în culori pale are nevoie de un covor în culori aprinse. De asemenea, părinții trebuie să aibă în vedere în vârsta copilului atunci când cumpără un covor pentru camera lui.

Un copil de 3 ani s-ar putea să fie fascinat de un covor cu semne de circulație, în timp ce unul de 6 ani nu va fi foarte încântat să aibă în camera lui un astfel de covor.

În magazinele fizice, dar și în cele online găsești o gamă variată de covoare pentru camera copiilor. Alege-l pe cel potrivit pentru micuțul tău!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.