Daca esti o mama la inceptu de drum, cel mai probabil infasatul bebelusului te-a luat prin surprindere si acum ti-ai dat seama ca nu stapanesti prea bine aceasta tehnica. De fapt, cel mai probabil nu stii deloc cum se infasa un bebelus.
Am trecut toti prin asta. La maternitate (mai ales in Romania) sunt atat de multi pacienti incat nu are nimeni timp sa iti explice concret cum se infasa un copil, cea mai buna sursa gratuita ramanand internetul.
Totusi, e posibil sa fi auzit ca infasatul nu este tocmai sigur pentru copilul tau si ca nu se mai practica. Lucrurile insa nu stau chiar asa. Da, infasatul nu este sigur ca nu este facut cum trebuie, dar acesta poate ajuta un copil sa se relaxeze. Infasatul bebelusului este secretul calmarii acestuia.
Sfat: Cumpara aici cele mai noi haine pentru bebelușul tău, de la perioada de înfășat până devine mare
Exista multe motive pentru care sa folosesti aceasta tehnica de calmare – insa poate fi putin intimidant daca nu stii cum sa o faci. Vezi acel bebelus extrem de fragil si iti este frica sa il infesi fara sa stii exact o metoda sigura prin care sa o faci.
Inainte sa iti ofer o tehnica prin care sa infesi bebelusul, haideti sa vorbim despre cat e de sigura infasarea si care sunt beneficiile acesteia
Ce este infasarea bebelusului si care sunt beneficiile?
Infasarea este o tehnica antica prin care bebelusii sunt prinsi intr-o patura subtire. Pe langa faptul ca acestia arata adorabil, aceasta tehnica are si anumite avantaje asupra micutilor.
- Un bebelus infasat se va simti mai sigur, deoarece ii ofera o senzatie similara cu cea din uter.
- Infasarea previne mainile din a se misca singure, ceea ce poate speria copilul
- O fasa de calitate tine copilul confortabil si calduros – tine minte, sistemul lui de termoreglare inca nu este bine dezvoltat si acestuia ii este mai greu sa se incalzeasca singur.
- Infasatul poate ajuta un bebelus sa doarma mai bine
Cum sa iti infesi bebelusul cu o patura
Infasatul poate parea foarte intimidant, dar de fapt aceasta tehnica este extrem de usoara si se face in doar cativa pasi. Iata cum se infasa un bebelus:
- Intinde patura pe o suprafata plana, cu un colt indreptat in sus (precum un diamant). Indoaie putin coltul de sus in jos
- Pune copilul pe patura, cu fata in sus. Capul ar trebui sa fie deasupra lateralei de sus a paturii iar corpul ar trebui sa fie pe patura.
- Indreapta mana stanga a bebelusului, dupa care ia coltul din partea stanga si infasaoara bebelusul cu acesta, peste mana stanga si pe sub mana dreapta, pana ajungi cu patura sub bebelus, in spatele acestuia. In acest moment, mana stanga este infasata dar mana dreapta este libera.
- Ridica coltul de jos peste bebelus si indoaie-l in spatele acestuia. Indreapta pe urma bratul drept, dupa care ia coltul drept si infasoara bebelusul, peste pana dreapta a acestuia, pana ajungi cu coltul sub bebelus. In acest moment, bebelusul este infasat.
Este greu de explicat cum se infasa un copil, asadar cel mai bine este printr-un video.
Iata un video despre cum se infasa un copil, pas cu pas
Arata adorabil si se simte in siguranta. Totusi, este bin sa ti minte anumite aspecte: Ar trebui sa infesi copilul ferm, insa nu foastre strans. Este bine sa ai loc de 2-3 degete intre fasa si pieptul copilului. Aceasta fasa ar trebui sa fie mai larga la solduri, pentru a lasa copilul sa isi miste picioarele in voie.
Cu toate ca la inceput iti va fi mai greu, vei invata sa iti infesi copilul in cel mai scurt timp. Totusi, daca te simti nesigura pe tine, poti merge la un medic pediatru pentru a te invata cum se infasa. De asemenea, exista nenumarate cursuri la care poti participa in care te infata cum se infasa un bebelus.
Cat este de sigura infasarea bebelusului?
E adevarat faptul ca infasatul nu este lipsit de riscuri, dar Academia de Pediatrie din America sustine ca infasarea poate ajuta nou-nascutii sa dorama mai bine – atat timp cat este facut cum trebuie.
Riscurile infasarii unui copil apar atunci cand acesta este prea larg, deoarece isi poate da patura peste fata in timpul noptii, provocand sufocarea. Cu toate astea, daca un bebelus este infasat cum trebuie, acest risc este extrem de mic sau chiar nu exista deloc.
Aici vei găsi cele mai noi haine pentru băiețelul tău
Cu toate astea, principala problema a infasatului este la acea tehnica veche, pe care o foloseau parintii nostri. Un copil care este infasat cu picioarele intinse poate avea probleme pe vitor. Din acest motiv, este bine ca in partea de jos, la picioare, fasa sa fie mai larga.
Fesele strambe forteaza picioarele sa fie intinse in mod nenatural, ce poate provoca probleme la nivelul cartilajelor si a soldurilor. Pentru a incuraja o dezvoltare sanatoasa a soldurilor, partea de jos sa fasei trebuie sa fie mai larga, astfel ca bebelusul poate sta in pozitia sa naturala, de broscuta.
Este bine de stiut ca pozitia naturala a bebelusilor nu este dreapta, ci in forma de broscuta, asa cum stau in uter.
Sfaturi pentru o infasare sigura
- Infasarea sigura ii va oferi bebelusului tau tot confortul necesar. Ar fi bnie sa poti baga 2-3 degete intre fesele bebelusului si pieptul acestuia.
- Mereu pune bebelusul pe spate. Este cea mai sigura pozitie, indiferent ca il invesi sau nu. Asigura-te ca, in cazul infasatului, partea de jos a paturii este pusa bine sub bebelus, dar nu s-a creat un ghem inconfortabil sub acesta – colturile paturii trebuie sa fie bine intinse.
- Ai grija ca bebelusul sa nu se supraincalzeasca. Fasa poate cauza supraincalzire bebelusului, mai ales daca vorbim de fese groase in zilele calduroase de vara. Mentine camera la o temperatura confortabila, undeva la 21 de grade. Ai totusi grjia ca in prima perioada a vietii sale, sistemul natural de termoreglare nu este bine dezvoltat, asadar ai grija nici sa nu ii fie prea frig.
- Cunoaste semnele cand ar trebui sa nu iti mai infesi copilul. Atunci cand copilul tau devine foarte agitat si are ma multa energie, este mult mai activ, este timpul sa nu il mai infesi.
Ce sa fac daca bebelusului nu ii place sa fie infasat?
Multi parinti sustin ca infasatul este mirasculos pentru copii – ii calmeaza si le ofera o stare de bine. Cu toate astea, nu toti bebelusii adora s fie infasati. Unii se comporta de parca le ingradesti libertatea. Daca infasatul il face pe bebelusul tau sa fie mai agitat in loc sa il calmeze, nu are rost sa mai folosesti aceasta tehnica. Tine cont insa si de faptul ca daca il strangi prea tare, acesta va deveni oricum mai agitat, asadar trebuie sa te asiguri ca este infasat cum trebuie.
Dacă ești în căutarea unor haine pentru fetița ta (de la 0 luni pana la 8 ani), pe bebecool gasesti cele de top modele din materiale de calitate superioara
Cum sa nu iti mai infesi copilul
Infasarea nou nascutului este o tehnica folosita dintotdeauna si cunoscuta pentru beneficiile sale asupra bebelusilor. Cu toate astea, poate fi periculos sa infesi un bebelus mai mare care poate iesi cu usurinta din fasa.
Infasatul poate afecta dezvolarea sanatoasa a copiilor mai mari, deoarece nu le permite acestora sa isi practice abilitatile motorii corespunzatoare varstei.
Asadar, cand este timpul sa te opresti? Ar trebui sa te opresti din infasat atunci cand copilul devine mai activ sau incepe sa se rostogoleasca. Acest lucru se intampla undeva la 3-4 luni, insa sunt experti care sustin ca ar trebui sa nu mai infesi copilul chiar incepand cu 2 luni.
Concluzie
Infasatul copilului este o tehnica foarte veche si extrem de eficienta prin care ii poti calma. Datorita faptului ca acestia au stat 9 luni in uter, se simt foarte vulnerabili daca sunt lasati liberi deodata, intr-o lume complet noua. Asadar, le place sa fie infasati, ii face sa se simta mai confortabil si mai in siguranta.
Important: Atunci cand infesi copilul, nu ii pune fasa peste cap. Fasa ar trebui sa ajunga pana la nivelul gatului.
Speram ca acest articol sa te fi ajutat sa inveti care sunt beneficiile si cum se infasa corepsunzator un copil, pentru a-l ajuta sa se calmeze si sa se dezvolte corespunzator.