Bebe

La câte luni poate sta bebelușul în șezut fără a avea nevoie de ajutor?

varsta-sezut-copil

Mulți părinți așteaptă cu nerăbdare momentul în care bebelușul lor stă singur în șezut și chiar se întreabă dacă ar trebui să îl stimuleze suplimentar. Adulții sunt nerăbdători și se așteaptă ca cei mici să rostească repede cuvinte noi, să își țină singuri capul, să stea în funduleț și apoi să meargă în picioare.

La câte luni poate sta un bebeluș în șezut?

Ghidurile vechi scriau că la vârsta de 6 luni bebelușii trebuie să stea deja în șezut. Medicii pediatri de astăzi sunt însă mult mai relaxați în această privință. Un bebeluș de 4 luni care are sprijin și este rezemat poate să își susțină coloana. Cu toate acestea, medicii recomandă să se evite cât mai mult această suprasolicitare, deoarece musculatura care susține coloana nu este foarte bine dezvoltată la această vârstă.

Cei care susțin teoria conform căreia bebelușul trebuie lăsat să se dezvolte în propriul său mod, sunt de părere că atunci când copilului i se creează mediul potrivit, abilitățile motorii se dezvoltă de la sine. Astăzi nu se mai pune foarte mult accent pe dezvoltarea bebelușului în funcție de vârstă, deoarece nu toți copiii au același ritm.

Ultimele cărți privind dezvoltarea copilului scriu că în jurul vârstei de 8 luni cei mai mulți copii reușesc să stea în funduleț fără a avea nevoie de sprijin, însă trebuie să depună mult efort și să se concentreze.

Copilul trebuie ajutat să stea în funduleț?

Toți copii care au ocazia să experimenteze învață să stea singuri în șezut. Însă, până să ajungă să rămână în această poziție mai multe minute la rând, trebuie să-și dezvolte suficient de bine mușchii spatelui, ai capului și ai gâtului.

La vârsta de 4 luni, bebelușul poate să-și controleze destul de bine mușchii astfel încât să poată sta pe burtă sau să își susțină capul. La 5 luni, se poate rostogoli singur de pe burtă pe spate, folosindu-se de aceeași mușchi.

Recomand să citești despre cele mai bune jucării pentru copii – vezi ce ar trebui să-i cumperi copilului tău pentru a-l ajuta să-și dezvolte creativitatea.

În trecut, părinții obișnuiau să își sprijine copilul de perne, pentru a-l determina pe acesta să stea mai repede în șezut. De fapt, se pare că această practică este dăunătoare pentru bebeluș, deoarece nu mai poate explora suprafețele ferme. Dacă vrei să-l ajuți pe copilul tău să stea mai repede în funduleț, arată-i ce mișcări trebuie să facă pentru a se putea ridica singur și pune-i în față câteva jucării pentru a-l ține ocupat.

Dacă bebelușul stă deja în 4 labe și în funduleț, inseamnă că are un bun nivel de coordonare. În curând, cel mic va descoperi că se poate deplasa în patru labe, cu o viteză destul de mare și chiar va dori să se ridice singur în picioare. Când ajunge la vârsta de 1 an, copilul știe deja că mersul în picioare îl ajută să se miște mai repede.

Statul în funduleț în siguranță

Părinții se tem mereu ca bebelușii lor să nu pățească ceva rău. În momentul în care cel mic începe să stea în funduleț, părinții trebuie să se asigure că în apropierea celui mic nu există obiecte care i-ar putea face rău.

Pe la vârsta de 6 luni, un bebeluș doarme mai puțin decât la naștere. Acum începe deja să se foiască, să tragă de obiectele din jur și să bage în guriță. Este posibil să se ridice deja în genunchi sau chiar în picioare, în timp ce se ține de gratiile pătuțului. Așadar, ar fi bine ca mama să se asigure că toate cablurile de lângă patul copilului au fost îndepărtate.

Un copil care stă în funduleț poate să se ridice singur în picioare, deci scapă de fețele de masă și securizează sertarele.

Vezi și cum să îngrijești hainele bebelușului din materiale organice pentru a afla ce tip de detergent trebuie să folosești atunci când speli articolele vestimentare ale copilului.

Când ar trebui să-ți faci griji dacă bebelușul tău nu stă în funduleț?

Într-adevăr, copiii se dezvoltă diferit, însă dacă bebelușul tău are deja 9 luni și nu poate să stea singur în funduleț, trebuie să ceri ajutorul unui medic pediatru. Poți merge chiar mai devreme la medic dacă observi că musculatura coloanei nu s-a dezvoltat suficient și nu-i permite celui mic să-și susțină greutatea.

Unii părinți încă se întreabă ce ar trebui să facă un copil prima dată: să stea în funduleț sau să meargă de-a bușilea? Dacă vrem să ținem cont de ordinea firească de dezvoltare a unui bebeluș, atunci trebuie să spunem că prima dată copilul învață să stea pe burtă, să se ridice în 4 sprijinindu-se în genunchi și palme și mai apoi să stea în funduleț.

Un bebeluș care este așezat adesea în șezut, probabil va dori să stea mai mult în această poziție și, prin urmare, prima dată va sta în funduleț și abia apoi va învăța să meargă de-a bușilea.

Există însă copii care nu merg deloc în 4 labe, ci se ridică din prima în picioare.

Bebelușul poate fi lăsat să stea în funduleț atât cât își dorește el?

Dacă obișnuiești să-ți pui copilul între perne pentru a sta în funduleț, ar fi bine să nu exagerezi pentru că îi suprasoliciți spatele. În plus, îl împiedici să facă activități specifice vârstei.

În schimb, dacă bebelușul stă singur în funduleț, nu trebuie să-i schimbi poziția. Îl poți lăsa să stea așa atât cât vrea, deoarece atunci când va obosi, își va modifica singur poziția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.