Toți părinții așteaptă cu nerăbdare să-și vadă prichindeii făcând primii pași, însă pentru un copil nu este deloc ușor să învețe să meargă în picioare. Cel mic va putea face primii pași atunci când va avea toți mușchii dezvoltați.
Fiecare copil se dezvoltă într-un ritm propriu. Nu îți poți da seama când va învăța copilul tău să meargă, doar uitându-te la ceilalți prichindei de vârsta lui.
Când fac copiii primii pași?
Unii copii încep să meargă mai devreme, iar alții mai târziu, însă părinții nu ar trebui să se îngrijoreze. Deși majoritatea părinților se întreabă, la un moment dat „La ce vârstă fac copiii primii pași?” nimeni nu le poate da un răspuns exact.
Cei mai mulți copii încep să meargă în picioare pe la vârsta de 10-14 luni, însă unii s-ar putea să-și surprindă părinții să să faci primii pași la 7 luni. Alții însă s-ar putea să înceapă să meargă abia pe la 18 luni.
De ce spun copiii mereu „nu” – vezi ce te refuză cel mic atât de des și ce ar trebui să faci pentru a-l convinge să fie de acord cu tine.
Salopetă cu urechiușe Norișorul Vesel
94,00 leiTrening pentru băieței Mini Boss
91,00 leiJachetă pentru fetițe Iepuraș
108,00 leiFactorii implicați în acest proces:
- Genetica – dacă tu sau tatăl copilului ați mers în picioare destul de repede, probabil și cel mic va face la fel.
- Greutatea – copiii care sunt mai slăbuți, ar putea face mai repede primii pași.
- Personalitatea – copiii mai curajoși vor merge mai repede în picioare, în timp ce prichindeii mai timizi vor fi mai precauți și vor mai aștepta puțin până să facă primii pași.
Dacă observi că alți copii de vârsta micuțului tău merg deja în picioare, nu trebuie să te îngrijorezi. În curând, și copilul tău va reuși să meargă singur.
Care sunt cele 5 etape ale mersului?
Rostogolirea
Pentru început, copilul tău va începe să se rostogolească. Cei mai mulți copii fac asta pe la vârsta de 4-6 luni. Părinții care vor să-i ajute pe micuții lor să-și întărească mușchii pentru a se putea rostogoli, trebuie să-i așeze mai des pe burtă și să le arate jucăria preferată.
Când cel mic va încerca să-și ridice capul pentru a privi jucăria, își va fortifica musculatura.
Șezutul
Un bebeluș de 6 luni s-ar putea să stea deja în șezut chiar dacă încă mai are tendința de a cădea într-o parte. Acum mușchii coloanei vertebrale sunt mult mai puternici. Dacă vrei să-l ajuți pe cel mic să stea mai mult în funduleț, așază-te în fața lui și jucați-vă împreună cu o minge.
Mersul de-a bușilea
Un copil de 9-10 luni realizează deja că poate să pună mâna pe jucăria sau păturica lui preferată dacă merge de-a bușilea. Dacă prichindelul tău adoră să se deplaseze în acest mod, probabil va merge în picioare puțin mai târziu.
Ridicatul în picioare
Bebelușii care au împlinit deja vârsta de 9 luni, s-ar putea să descopere că se pot ridica în picioare dacă se sprijină de piesele de mobilier. Probabil îți vei surprinde de multe ori copilul prinzându-se de gratiile patului pentru a încerca să se ridice. Acesta s-ar putea să se țină chiar și de mâna ta în încercarea de a se ridica.
Rochiță roz cu mânecă lungă și fundiță
112,00 leiTrening pentru băieței Mini Boss
91,00 leiJachetă pentru fetițe Iepuraș
108,00 leiMersul sprijin de mobilă
După ce va învăța să se ridice în picioare, ținându-se de mobilă sau chiar de mâinile tale, micuțul tău va face primii pași sprijinindu-se în continuare de anumite obiecte. Însă, va continua să te caute cu privirea pentru a se asigura că ești acolo să-l ajuți dacă pățește ceva.
Pe măsură ce timpul trece, va continua să meargă sprijinindu-se de pereți. În curând insă, cel mic va face primii pași fără a mai avea nevoie de ajutor.
Dacă prichindelul tău urmează să împlinească un an, dar încă nu stă în funduleț, ar trebui să mergi la un medic pediatru pentru a afla dacă există vreo problemă.