Bebe

Tot ce trebuie să știi despre perna bebelușului tău

Ca parinte, probabil ai face orice iti sta in putina pentru a te asigura ca bebelusul tau este sanatos. De aceea, trebuie sa intelegi cat de important este somnul pentru copilul tau. Chiar si pentru adulti, lipsa somnului poate avea consecinte grave.

Acest lucru este universal valabil, indiferent de varsta, deci asigura-te ca bebelusul tau doarme suficient in fiecare noapte. In acest articol, vei invata tot ce trebuie sa stii despre pernele pentru bebelusi si regulile pe care trebuie sa le urmezi inainte de a-i oferi copilului o perna.

Pernele pot fi periculoase

Pentru adulti, este un lucru complet normal sa doarma cu capul pe perna in fiecare noapte. Daca esti parinte de putin timp, probabil nu ai realizat, dar perna poate fi foarte periculoasa pentru copilul tau.

Introducerea unei perne in patutul copilului poate fi, de fapt, fatala si ar trebui evitata cu orice pret! Sindromul de moarte subita la sugari (SMSS) este una dintre principalele cauze de deces la bebelusi si ar putea fi cauzata de plasarea pernelor si a altor obiecte moi in patutul copilului.

Pentur a reduce riscul de SMSS, este indicat sa tii paturile, pernele si chiar pilotele departe de patutul copilului.

Desigur, acesta nu este singurul pericol care exista. Daca perna are o dimensiune destul de mare, copilul tau ar putea sa o foloseasca pentru a parasi patutul. Daca cel mic incearca sa iasa din patut, ar putea cadea pe podea si s-ar putea rani destul de grav. In cele din urma, perna poate deveni un pericol, daca ajunge sa acopere fata bebelusului. Aceasta ar putea prezenta un risc de sufocare.

Cand poate dormi copilul meu o perna?

Desi copiii mici nu ar trebui sa doarme pe o perna, riscurile de sufocare scad substantial pe masura ce copilul creste. Toti parintii sunt incurajati sa nu le ofere copiilor o perna de dimensiuni normale, pana acestia nu implinesc varsta de un an. Odata ce copilul atinge aceasta varsta, riscurile vor fi reduse si, cel mai probabil, vor fi capabili sa utilizeze perna, fara complicatii.

Desigur, multi experti considera ca cel mai bine este sa eviti perna pana cand copilul tau va putea trece de la patut la pat. Daca simti nevoia de a pune o perna in patutul copilului, ar trebui sa te asiguri ca alegi una micuta si ferma. Pernele care sunt incredibil de moi, ar putea fi confortabile pentru tine, dar copilul tau s-ar putea scufunda in tesatura si s-ar putea sufoca.

Au bebelusii nevoie de perne?

Deoarece adultii dorm confortabil pe perne, ei cred ca bebelusul lor se va simti la fel de bine folosind o perna. Desi pernele pot fi benefice pentru adulti, ele sunt ineficiente si riscante pentru bebelusi. Adevarul este ca bebelusii nu au deloc nevoie de perne.

Parintii cred adesea ca bebelusul lor ar dormi mai bine pe o perna confortabila, dar acest lucru nu este adevarat. In cele mai multe cazuri, un copil cu varsta sub 2 ani va putea dormi mai bine fara o perna si va fi capabil sa evite riscurile si eventualele complicatii, evitand pernele.

Este bine sa lasi bebelusul sa doarma in pat cu tine?

Multi parinti vor deveni atat de epuizati incercand sa asiste la toate nevoile nou-nascutului, incat vor tinde sa-si imparta patul cu copilul.  Acesta nu este un mediu de somn sigur pentru un copil mic. Te poti intoarce peste copil in timp ce dormi fara sa-ti dai seama.

Cea mai buna optiune este sa asezi patutul pentru bebelusi langa patul tau, astfel incat sa-i oferi copilului tot confortul de care are nevoie pe parcursul noptii.

Perne potrivite pentru copii

Odata ce copilul tau atinge varsta corespunzatoare, ar trebui sa-i oferi o perna. Desigur, este important sa alegi o perna sigura pentru copil. Daca nu alegi o perna potrivita pentru copil, riscul de SMSS creste.

Mai jos, vei descoperi ce tip de perna trebuie sa alegi pentru copilul tau:

Fara perne moi

Desi o perna moale ar putea fi idela pentru un adult, aceasta trebuie evitata cand vine vorba de copii. Acest lucru este valabil, mai ales in cazul copiilor cu varsta sub doi ani. Daca perna este forte moale, capul copilului s-ar putea afunda in tesatura in timp ce doarme. Acest lucru poate duce la sufocarea copilului.

Fara perne cu pene

Pernele cu pene pot fi foarte problematice din mai multe motive. In primul rand, aceste perne sunt foarte moi pentru un copil si ar putea creste riscul de sufocare. In al doilea rand, penele ar putea declansa o reacte alergica si l-ar putea imbolnavi pe copil.

Alege o perna ferma

In loc sa optezi pentru o perna moale, ar trebui sa alegi una care este destul de ferma. Cu o perna ferma, va fi mult mai putin probabil ca bebelusul sa se afunde in perna in timp ce doarme. Acest lucru va reduce dramatic riscul de SMSS si de sufocare.

O perna mai mica

Cand cauti o perna sigura, ar trebui sa te asiguri ca alegi una care este mai mica! O perna mai mica este intotdeauna mai buna, deoarece prezinta un risc mult mai mic. Cu o perna mai mica, va fi mult mai putin probabil ca perna sa acopere copilul complet si sa-l sufoce. Incearca sa gasesti o perna, care are aceeasi dimensiune ca pernele folosite in avion.

Pernele plate sunt cele mai moi

De asemenea, asigura-te ca alegi o perna de dormit plata pentru copilul tau. O perna plata nu te va ajuta doar sa previi rostogolirea copilului in lateral, dar, de asemenea, o astfel de perna ii va oferi celui mic si mai mult sprijin pentru gat.

Perna pentru alaptare

Parintii se bucura sa petreaca timp cu copilul lor, mai ales in timp ce-l hranesc. Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac parintii atunci cand vine vorba de hranirea copilului este pozitionarea incorecta. Fiind obosita, nu vei avea mereu chef sa-ti tii copilul in pozitia leaganului pentru perioade lungi de timp.

Aici va intra in joc perna pentru alaptare, deoarece poate ajuta la o pozitionarea corecta a copilului, astfel incat acesta sa nu se inece cu lapte.

Perna organica pentru copii mici

Cand copilul tau este pregatit pentru prima lui perna, ar trebui sa iti indrepti atentia spre o perna confectionata dintr-un material organic, hipoalergenic. Materialele organice sunt mult mai sigure pentru copii mici, deoarece nu contin erbicide, OMG-uri si nu declanseaza reactii alergice. Produsele organice sunt, de asemenea, clasificate ca fiind ignifuge.

Concluzie

Desi bebelusii nu au neaparat nevoie de perne pentru a dormi bine noaptea, multi parinti vor simti in continuare nevoia de a le oferi una. Inainte de a-i oferi copilului o perna, ar trebui sa astepti ca acesta sa implineaca 1-2 ani. Nu uita ca trebuie sa alegi cu grija perna, doarece o alegere gresita poate fi fatala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *