Botez

Băița de a doua zi – sfaturi utile pentru părinți și nași

Băița de a doua zi sfaturi pentru nasi

Băița de a doua zi, este un alt eveniment important ce are loc la o zi după creștinarea pruncului. La acest ritual participă atât părinții, cât și nașii și apropiații copilului. Toți oameni dragi se adună acasă le bebeluș pentru a-i face acestuia urări de bine și a-i oferi daruri.

Cei care vor participa activ la acest eveniment sunt nașa și mama copilului. Ceea ce trebuie să știe ambele femei este că au libertatea de a face tot ce doresc. Băița de a doua zi nu are nicio legătură cu biserica, este doar un obicei laic.

Băița de a doua zi – când se face și cine participă?

Băița de a doua zi este un eveniment asociat cu botezul. Aceasta se face la doar o zi după botezul copilului. Băița de a doua zi este un moment unic, deosebit, foarte important atât pentru prunc cât și pentru părinți și nași.

Preoții susțin că acest eveniment nu are nimic de-a face cu rânduielile bisericești, fiind doar un motiv de bucurie pentru familia și prietenii bebelușului. În timpul băiței, nașa îi face copilului cele mai frumoase urări și îi transmite cele mai bune gânduri.

De obicei, la acest eveniment participă doar persoanele apropiate, câteva rude și câțiva prieteni. Băița de a doua zi are loc în casa părinților bebelușului sau în casa nașilor. Tradiția spune că bărbații nu pot sta în camera în care este scăldat pruncul. În timpul băiței trebuie să fie lângă bebeluș doar persoanele de sex feminin, mama, nașa, prietenele sau alte femei.

Conform tradiției românești, copilul proaspăt botezat nu trebuie pupat și nici nu trebuie strigat pe nume de când a fost creștinat și până la băiță.

Băița de a doua zi – obiceiuri românești

Băița de a doua zi sfaturi pentru parintiAceastă băiță care are loc la doar o zi după creștinarea pruncului, este considerată o continuare a botezului. Tocmai de aceea, la acest eveniment se aprinde din nou lumânarea de la botez.

Când nașa scaldă pruncul, îi transmite să fie harnic, sufletist, înțelept și cuminte. În unele regiuni ale țării, toate femeile care participă la băiță îi fac urări pruncului.

În cădița în care este scăldat copilul se pune fașa, care la final este agățată de oglindă și lăsată la uscat. Astfel, pruncul va fi curat întreaga viață.

Lucruri Necesare Baia Copilului După BotezCopilul trebuie uns de către nașă cu uleiul sfințit din sticluța pentru mir, pentru a avea pielea fină și catifelată.

Toți cei care participă la acest eveniment trebuie să-i ofere copilului un mic cadou. De obicei, aceștia obișnuiesc să aducă la băița de a doua zi o păturică, un album foto sau hăinuțe pentru copil.

Un obicei românesc spune că sub cădița în care este scăldat pruncul trebuie să fie puse cărți pentru ca pruncul să fie studios. La finalul băiței, copilul este atins pe după urechi, pe picioare și la subraț cu un bețișor stropit cu puțin parfum pentru a mirosi bine.

După băiță, moașa aruncă apa la rădăcina unui pom roditor pentru ca pruncul să crească frumos și sănătos pentru copacul respectiv. După aceea, întoarce cădița și se așază pe ea, iar femeile care au participat la băița copilului o înconjoară de 3 ori în timp ce dansează și chiuie.

La final, moașa sare peste covate și le cântă nepoatelor care visează să rămână însărcinate: „Hai, săriți peste covată, S-aveți și voi câte-o fată, Dar săriți mai ‘năltișor, s-aveți și câte-un fecior.”

După ce termină de cântat, moașa dă copilul nașilor, iar aceștia trebuie să-i pună celui mic bani pe piept. Copilul este înmânat apoi mamei, care o servește pe moașă cu un pahar de rachiu. Aceasta trebuie să-și ia angajamentul că va organiza o petrecere cu nepoatele sale în cinstea bebelușului.

Ce se pune în apa din cădiță?

Băița de a doua zi lucruri necesareÎn apa în care este scăldat pruncul se pune:

  • Grâu pentru ca bebelușul să ajungă un om cinstit
  • Semințe de cânepă pentru a crește repede
  • Flori de tei pentru a fi iubitor
  • Semințe de mac pentru a avea un somn liniștit
  • Busuioc pentru a fi frumos
  • Fulgi pentru a fi ușor ca fulgul
  • Zahăr sau miere pentru a fi dulce
  • Orez pentru a fi bogat
  • Flori de mușețel pentru a mirosi bine
  • Mentă pentru a fi sănătos
  • Semințe de mărar pentru a fi plăcut de cei din jur așa cum este plăcut mărarul în bucate
  • Ulei de la biserică
  • Uleiuri frumos mirostiare
  • Ardei iute
  • Lapte dulce
  • Sare

Un alt obiect foarte important care ar trebui să fie pus în apa din cădiță este bănuțul din argint. Nașa poate cumpăra pentru finuțul ei chiar și un bănuț personalizat. În unele regiuni ale țării, în apă se mai adaugă un ou, câteva petale de trandafir și o verighetă.

Ce face nașa la băița de a doua zi?

Pe lângă cele enumerate mai sus, nașa trebuie să aducă un prosop, un gel de duș pentru bebeluș, o păturică, un rând de haine, jucării și scutece. După ce nașa spală pruncul, îl strigă pe nume. Abia acum bebelușul poate fi pupat de cei dragi.

Înainte de a scălda pruncul, nașa trebuie să-l descânte cu o creangă de busuioc:

  • Pe la ochi pentru a vedea doar lucruri frumoase și plăcute
  • Pe la urechi pentru a auzi doar vorbe bune și înțelepte
  • Pe la gură pentru a avea vorba duce și a-i respecta pe ceilalți
  • Pe la mâini pentru a fi harnic
  • Pe piept pentru a fi iubitor
  • Pe cap pentru a fi deștept
  • Pe picioare pentru ca acestea să-l aduci întotdeauna acasă

Băița de a doua zi organizareLa final, copilul trebuie îmbrăcat în haine noi, cumpărate de nașa. În ceea ce privește ținuta copilului după băița de a doua zi, aceasta poate fi o ținută tradițională românească sau un costumaș clasic sau o rochiță clasică. Majoritatea optează pentru hăinuțe în nuanțe de roz, mov, bleu, verde sau roșu.

În timpul băiței, lumânarea de botez trebuie să fie aprinsă. În cădița în care scaldă copilul, nașa trebuie să pună o fașă. După ce pruncul este scăldat, apa este aruncată la rădăcina unui copac, iar fașa este pusă la uscat, la oglindă.

Recomand să citești despre lucrurile pe care trebuie să le cumpere nașii la botez – vezi lista completă.

Cadouri oferite copilului la băița de a doua zi?

După ce nașa scaldă pruncul, invitații se așază la masă pentru a gusta din bucate și a închina un pahar în cinstea copilului. Înainte de a pleca îi oferă pruncului un mic cadou. În cazul în care ești invitat la un astfel de eveniment și nu știi ce să cumperi, ține cont de sugestiilenoastre.

Am creat o listă cu cadouri potrivite pentru băița de după botez:

  • Haine pentru bebeluș sau încălțăminte
  • Bijuterii, pentru fetițe cercei, iar pentru băieți lănțișor sau brățară
  • Jucării potrivite pentru bebeluși
  • Produse pentru îngrijirea pielii bebelușului
  • Articole personalizate cu numele pruncului
  • Bani sau card cadou

Este foarte important ca toți cei care sunt invitați la acest eveniment să se și prezinte. Părinții copilului sigur se vor bucura să vadă că toți cei dragi sunt alături de ei într-un astfel de moment.

Ar fi bine ca cei care aleg să cumpere hăinuțe pentru bebeluș să fie atenți la materialul din care sunt confecționate. Pielea bebelușului este foarte sensibilă, iar dacă hainele pe care le îmbracă nu sunt confecționate din materiale de calitate, se poate irita.

Băița de a doua zi obiceiuriDeși este un obicei păgân, băița de a doua zi a devenit o adevărată tradiție pe care nașii și părinții o plănuiesc în detaliu. Cu toții își doresc ca evenimentul să fie unul memorabil de care cei prezenți să-și amintească toată viața.

Băița de a doua zi – un moment de bucurie

Obiceiurile legate de băița de a doua zi diferă de la o zonă la alta. Dacă părinții și nașii nu sunt din aceeași regiune, nu trebuie să se certe între ei, încercând să-și impună punctul de vedere. Aceștia trebuie să stabilească din timp ce obiceiuri respectă, fără a intra în polemici.

La un astfel de eveniment contează liniștea și bucuria. Fiecare persoană care participă la băița de a doua zi trebuie să se simtă importantă. Această tradiție românească adună familia, rudele și prietenii în jurul pruncului proaspăt botezat.

Atât mama, cât și nașa copilului pot fi foarte creative pentru a crea un moment deosebit de care toți cei prezenți să-și amintească cu drag. Dacă la petrecerea de botez, a existat un caiet de impresii în care invitații au scris urări pentru cel mic și impresii despre eveniment, caietul respectiv poate fi folosit și la băița de a doua zi.

Băița de a doua zi obiecte de pus in apa

Cu siguranță copilul se va bucura să citească, peste ani, urările celor dragi.  În afară de caietul de impresii, părinții vor păstra și fotografiile de la botez și de la băița de după. Cei mai mulți dintre ei, vor înrăma pozele cu pruncul lor și le vor pune prin toate camerele din casă.

De asemenea, vor oferi și bunicilor, unchilor și prietenilor albume foto de la botez și de la băița de a doua zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.