În acest articol îți voi prezenta pe scurt toate obiectele pe care trebuie să le cumpere nașa la un botez. Iată așadar lista de lucruri pe care trebuie să le ai la un botez. Citeșe-o cu atenție pentru a fi sigură că nu ai uitat vreun lucru.
Deci, ai fost aleasă nașă la botez. Felicitări! Să fii naș este foarte frumos: veți fi părinții spirituali ai acelui copil! Cu toate acestea, este o mare responsabilitate. În continuare îți voi prezenta lista completă cu ceea ce trebuie să cumpere nașii la botez.
Listă cumpărături botez:
- Hăinuțe
- Lumânări
- Bijuterie
- Trosou de botez
- Prosop și săpun pentru preot
- Prosop pentru bebeluș
- Sticluță de mir
- Cruciulița pentru botez
- Pânza de mir
- Cutia de trusou
- Cutia pentru prima șuviță
Aceasta este lista completă de cumpărături pentru botez. Evident, mai poți cumpăra și alte obiecte pentru eveniment, însă celelalte sunt opționale. Acestea sunt obligatorii și este esențial să le cumpere nașa pentru botez. Iată de ce sunt aceste lucruri importante și cum le poate alege nașa.
1. Hăinuțele
Nașa are responsabilitatea de a cumpăra un set de hăinuțe pentru botez. Este indicat să te sfătuiești cu mama copilului în ceea ce privește hăinuța, deoarece un set trebuie să îl cumpere nașa și unul mămica. Asigurați-vă că nu cumpărați amândouă același set de hăinuțe pentru botez! Mai mult ca sigur, mămica deja știe cum dorește să arate hăinuța copilului. Sfătuiește-te cu ea pentru alegerea celui de-al doilea set.
Aceste hăinuțe trebuie să fie confortabile, deoarece bebelușul le va purta pe întreg evenimentul.
2. Lumânări
Lumânările trebuie cumpărate tot de către nași. Acestea sunt aprinse în timpul ceremoniei și simbilizează lumina bebelușului primită la intrarea în Împărăția lui Dumnezeu.
Ai fi surprinsă, însă sunt foarte multe modele de lumânări pentru botez. Poți alege un model simplu, tradițional sau modele cu diferite ornamente care mai de care mai sofisticate. Este frumos ca aceste lumânări să le cumperi în funcție de gustul părinților. Dacă îi știi niște oameni simpli, cumpără ceva tradițional. Dacă nu, poți cumpăra niște lumânări mai sofisticate, cum ar fi cele sculptate sau de culori mai puternice.
Sunt foarte multe modele de lumânări: asigură-te că faci alegerea potrivită.
3. Bijuteria
Bijuteria este un cadou de botez extraordinar. Cu toate că i se spune „cadou”, este unul din cele 11 lucruri necesare pentru botez, așadar nu este opțional. Acestea nu au neapărat legătură cu ceremonia bisericească, însă asta nu le face mai puțin obligatorii.
Bijuteria reprezintă, de regulă, o pereche de cercei pentru fetițe și un lănțișor pentru băieței. Totuși, nu ar strica să întrebi părinții înainte de a cumpăra: sunt părinți care nu vor să pună cercei, de exemplu. Alege ceva ce copilul va purta!
4. Trusoul de botez
Trusoul de botez este unul din cele mai importante de pe lista de cumpărături de botez a nașei. Precum și în cazul lumânărilor, există foarte multe modele de trusouri pentru botez. Acestea pot fi simple sau cu diferite imprimeuri sau modele.
Ce conține trusoul de botez?
Setul de trusou va conține tot ce are nevoie un copil la botez: prosopul bebelușului și al preotului, săpunul, fașa, sticluța de mir, crișma. Caută cu atenție și cumpără trusoul potrivit pentru copil. Sigur nu vei da greș!
5. Prosop și săpun pentru preot
Obiceiul cere ca preotul să se spele pe mâini și să se șteargă înainte de începerea slujbii botezului, simbolizând „purificarea”, pentru ca preotul să fie „pur” și să fie vrednic de a ține o astfel de slujbă, de încreștinare a unui prunc.
Sunt multe modele de prosoape, însă, dacă nu ți s-au dat instrucțiuni clare, de regulă sunt preferate cele albe, deoarece acestea reprezinta, după cum spuneam, tot ce e pur: albul este o culoare a purității, a inocenței.
Înainte să cumperi prosopul, poți întreba mămica ce culoare ar dori să aibă. Este o perioadă foarte soliciantă pentru ea, așadar e posibil să fi uitat să îți zică dacă dorește un prosop de altă culoare. Pe Bebecool vei găsi setul complet de prosop și săpun pentru preot la un super preț.
Terminând cu asta, mai tăiem un lucru de pe lista de cumpărături pentru botez a nașei. Hai că nu e așa de greu. 🙂
6. Prosop pentru bebeluș
Prosopul pentru bebeluș este un lucru esențial de pe lista de cumpărători pentru botez și trebuie cumpărat de nașă. Acesta poate fi simplu, tradițional, dar de obicei are un anumit model.
Sfat: În ultimul timp, au început să fie din ce în ce mai la modă prosoapele pentru botez personalizate. Ar fi un gest drăguț care arată că ai depus mai mult efort și cu siguranță ar fi apreciat.
7. Sticluța de mir
Înainte de a fi scufundat în cristelniță (sau de a fi stropit cu apă, cum se practică mai nou), obiceiul cere ca cel mic să fie uns pe frunte, pe piept, pe încheieturile mâinilor și a picioarelor cu mir. Acesta reprezintă darul primit de copil atunci când intră în Împărăția Domnului. Pe urmă, mirul este folosit în ziua următoare, la îmbăierea bebelușului.
Mirul este oferit de preot și este făcut de Patriarh în Joia Mare. Totuși, nașa are obligația de a cumpăra sticluța în care se pune mirul. Sticluța de mir trebuie să fie goală pentru ca preotul să o poată umple cu mir, ca pe urmă sa o poată folosi pentru bebeluș.
Când vine vorba de sticluța de mir, nu prea ai ce să alegi: este una dintre cele mai simple alegeri din lista de cumpărături pentru botez a nașei.
Pe Bebecool găsești trusouri complete care conțin sticluța de mir în set. Aceasta este goală și urmează să fie umplută cu mir de către preot.
8. Cruciulița pentru botez
Acesta este încă un obiect care intră în obligațiile tale ca nașă și este un lucru obligatoriu din lista de cumpărături pentru botez. Aceste cruciulițe se prind în pieptul invitaților și se consideră că te protejează de rele. Sunt purtate de toți invitații în timpul ceremoniei religioase și de regulă sunt alese împreună cu mămica.
Panglica cu care sunt prinse cruciulițele în piept poate avea foarte multe forme sau culori. Poți alege o panglică albastră (pentru băieței), roz (pentru fetițe) sau poți alege una albă, potrivită în ambele cazuri. Cele albe reprezintă puritatea, așadar sunt foarte potrivite la botez. De fapt, de regulă culoarea tematică a botezului este albul.
9. Pânza de mir
Imediat după scoaterea copilului din cristelniță (sau după ce a fost stropit cu apă din cristelniță), acesta va fi înfășat într-o crișmă, adică o pânză de mir. În mod tradițional, aceasta este din pânză neprelucrată, însă mai nou sunt din ce în ce mai des alese modele din materiale mai moi și mai plăcute la atingere pentru confortul bebelușului.
Crișma poate avea diferite modele sau poate fi chiar personalizată cu numele copilului. Totul este la alegerea nașei, doar ea se ocupă cu lista de cumpărături pentru botez, deci ea alege. 🙂 Orice ai alege, cu siguranță va fi bine: nu degeaba te-au ales părinții tocmai pe tine nașă. Au încredere în deciziile tale!
10. Cutia de trusou
Cutia de trusou este un accesoriu modern care a devenit între timp un lucru necesar la botez, fiind unul din cele 11 lucruri pe care nașa trebuie să le cumpere.
În această cutie sunt puse cam toate amintirile de la botez, de la poze la hăinuțe, sau chiar și cutia cu prima șuviță (despre care vorbim imediat). Toate amintirile de la botez se vor afla în cutia de trusou.
Această cutie o găsești în nelimitate forme. Este bine să alegi una pe gustul părinților deoarece această cutie reprezintă, practic, cadoul tău pentru ei. Pe Bebecool vei găsi o mulțime de cutii de trusou, care mai de care mai interesante, la prețuri foarte mici.
11. Cutia pentru prima șuviță
Acesta este ultimul lucru din lista de cumpărături pentru botez a nașei, dar cu siguranță la fel de important ca toate celelalte. În această cutie se va depozita șuvița bebelușului pe care o taie preotul în timpul botezului.
Din păcate, nu mulți știu de acest obicei. Majoritatea oamenilor cred șuvița se tunde doar la un an. Totuși, dacă vrei să ai un botez tradițional, trebuie să respecți acest obicei. Preotul va tunde o șuviță din părul bebelușului în formă de cruce și i-l va înmâna nașei. Tu, în calitate de nașă trebuie să ai pregătită o cutie în care să depozitezi prima șuviță de păr a bebelușului.
Aceste cutii sunt, la fel ca majoritatea celorlalte produse, de foarte multe forme și culori. Poți alege singură sau împreuna cu mămica, dacă aceasta are anumite preferințe.
Înainte de a cumpăra lucrurile pentru botez, vorbește cu părinții
Ține minte: botezul este al copilului iar copilul nu este al tău. Tu ai un cuvânt mare de spus în legătură cu acest botez, dar cel mai mare cuvânt îl au părinții, de obicei mămica. Vorbește cu ea despre ce modele și-ar dori să aibă lucrurile din lista de cumpărături pentru botez a nașei. Doar după ce ai vorbit cu ea este indicat să începi cumpărăturile.
Dacă mămica te lasă pe tine să alegi, îți recomand să cauți bine înainte de a cumpăra și să alegi lucrurile în funcție de personalitatea părinților, deoarece copilul încă este prea mic să poți alege după personalitatea sa. Dacă părinții sunt tradiționaliști, bazează-te în mare parte de lucruri de culoare albă. Dacă sunt mai sofisticați, poți alege o tematică roz dacă bebe este fetiță sau tematică albastră dacă bebe este băiețel.
Orice decizie iei, cu siguranță nu vei da greș. Nu degeaba te-au ales pe tine nașă, au încredere în deciziile și gusturile tale! 🙂
Cam acestea ar fi lucurile carece trebuie pentru botez. Dacă lipsește ceva, lasă un comentariu și spune-mi pentru a completa articolul.
De ce trebuie doua seturi de hăinuțe la Taina Sfântului Botez. Doar unul care îl cumpara Nasa de botez. Pentru ce trebuie sa cumpere și mama copilului?
Buna, noi avem maine botezul, 2 seturi sunt necesare dar nu obligatorii. Cu primul il duci la biserica, cu al 2-lea il scoti din biserica. Dupa cum spune si biblia sa schimbe vesmantul!
Botezul prin stropire nu este valid. S-a înstăpânit acest obicei datorita influenței ecumenismului și a isteriei mass-media că se îneacă bebelușii… Prin stropire se face doar in caz de forță majoră, când nu există suficientă apa pentru scufundare sau copilul este grav bolnav. Dar dacă apoi condițiile o permiteau, botezul se refăcea cu toata randuiala. Nu se face din excepție regula. Exista canoane care au stabilit rânduiala acestei taine, pe baza evangheliei, iar afundarea de trei ori în numele Sfintei Treimi este partea esențială, reprezentând moartea și învierea cea de-a treia zi a lui Hristos. Catehumenul (cel care se botează) face același lucru: moare și se îngroapă împreună cu Hristos, și învie împreună cu El, pentru Împărăție, afundarea fiind precum o îngropare și apa precum un mormânt. Prin stropire se pierde toată această semnificație. Vorbiți cu preotul înainte de botez și specificați că doriți afundare.