Se spune ca prin Taina Botezului, bebelusul se curata de pacatul stramosesc si devine membru al Bisericii lui Iisus. In functie de regiune, exista diferite traditii care mai de care mai frumoase. Iata care sunt sunt acestea.
Traditii in Bucovina/Moldova
In Bucovina, oamenii sarbatoresc fiecare moment important din viata lor. Oamenii de la tara, in special, pastreaza obieciurile traditionale care tin de momentele importante ale vietii, asa cum este si botezul.
Atunci cand ziua se ingana cu noaptea, moasa trebuie sa puna o lumina in camera bebelusului pentru ca ursitoarele ce vin la copil sa-i urseasca o soarta buna. De asemenea, in Bucovina se realizeaza anumite practici imediat dupa nasterea celui mic, pentru ca nou-nascutul sa fie protejat. In tocul usii se pune un fir de ata de culoare rosie, care mai apoi se leaga la mana copilului pentru a inlatura deochiul.
Mai mult, atunci cand copilului i se face baie pentru prima data, in cadita se pune busuioc si un banut de argint pentru ca apa sa se purifice.
O alta traditie interesanta din Bucovina este aceea de a schimba numele copilului. Daca cel mic este foarte bolnav si nu mai poate fi vindecat, femeile dau copilul unei persoane pe care o opresc pe drum. De asemenea, acesteia i se ofera si o lumanare. Strainul trebuie sa-i schimbe numele copilului si sa-l inapoieze pe usa. Pentru ca boala sa nu-l mai recunoasca pe cel mic, copilul este strigat pe noul nume.
Traditii in Transilvania/Banat
In zona transilvaniei, cand se merge la botez, moasa trebuie sa puna in fasa celui mic paine, sare si bani si sa spuna: „Duc un pagan ca sa aduc un crestin.”
In Banat copilul este scos pe geam, iar moasa zice asa: „Cum se tine fereastra de casa, asa sa se tina si nou-nascutul de mama sa”. Dupa ce copilul botezat este scos din biserica si dus spre casa, moasa se uita cu atentie la toti oamenii pe care ii intalneste pe drum, deoarece se spune ca pruncul proaspat botezat se va purta ca acestia atunci cand va fi mare.
Daca bebelusul plange in biserica inaine de savarsirea botezului se spune ca diavolul incearca sa iasa din trupul lui. Oamenii din Transilvania considerau ca e semn rau daca pruncul nu plange cand este botezat.
Dupa incheierea botezului, lumanarea ce a fost aprinsa in biserica va fi dusa acasa de catre nasul copilului si de fiecare data cand cel mic se va imbolnavi va fi rupta o bucata de lumanare si se va pune in fata copilului.
Tot in Transilvania, moasa copilului avea datoria de a pune un castron cu faina de grau, paine, sare, un caier de lana si un banut in camera copilului. Astfel, dupa 3 zile, daca ursitoarele il vizitau pe copil, urmele lasate de acestea se puteau vedea pe faina.
Traditii in Muntenia
Botezul este un eveniment foarte important si in Muntenia, de aceeea obieciurile sunt variate si in aceasta regiune.
In Muntenia, copilul este dus la biserica de catre moasa, si de asemenea, tot aceasta il imbraca. Inainte ca pruncul sa fie botezat, nasa are datorita de a-l saruta pe obraji pentru ca acesta sa fie frumos si sa faca gropite.
Dupa ce este imbaiat, bebelusul va fi dat cu parfum pentru a mirosi frumos toata viata. Dupa botez, parintii nu au voie sa-si sarute pruncul si nici sa-l schimbe de haine.
Cand aduce copilul acasa, nasa trebuie sa-i spuna mamei „ti-am luat un pagan, ti-am adus un crestin”. Aceasta fraza trebuie repetata de trei ori.
Dupa baita de a doua zi, apa folosita la scaldat va fi aruncata la radacina unei plantei sau a unui pom.
De asemenea, in Muntenia, in cadita copilului, moasa trebuie sa pune paine pentru ca cel mic sa creasca asa cum creste painea in cuptor. Singurul barbat care are voie sa participe la prima baita a copilului este nasul. Tatal intra in casa doar dupa ce apa a fost aruncata.
Traditii in Oltenia
In aceasta parte a tarii, moasa duce si aduce copilul de la biserica. Aceasta spune cand pleaca „duc un pagan si voi aduce un crestin„, iar cand se intoarce spune „am dus un pagan si am adus un crestin„. Cand nasii iau copilul din bratele moasei, acestia trebuie sa rasplateasca moasa punand un banut jos.
In Oltenia, tot moasa arunca apa in care i s-a facut baita copilului la radacina unui pom pentru ca cel mic sa creaca sanatos si frumos precum pomul respectiv.
Pana ce copilul implineste 3 ani, mama trebuie sa mearga in fiecare dimineata de Anul Nou la moasa cu copilul si cu plocon pentru ca cel mic sa fie dat de grinda. Intr-un colac, moasa va pune cativa banuti, il va pune pe capul copilului pe care il va lua de subsuori si il ridica de 3 ori in sus zicand „sa-mi traiasca nepotul, sa aiba parte de aur si argint, de tot rodul pamantului, de minte si de noroc”. In tot acest timp, mama trebuie sa tina un pahar cu vin deasupra colacului. Moasa si copilul trebuie sa stea cu fata la rasarit pe tot timpul ritualului.
Traditii in Republica Moldova/Basarabia
In Republica Moldova exista o multime de traditii. Chiar daca unii nu au auzit nicidoata de ele, altii le duc mai departe, respecandu-le cu sfintenie.
De cele mai multe ori, in aceasta zona, nasii de cununie ai parintilor devin si nasii de botez ai copilului. Cand are loc botezul, parintii merg la biserica cu ulei, vin si dulciuri. Tot parintii cumpara si hainele de botez ale pruncului.
Conform credintei populare, este bine ca hainuta in care va fi imbracat copilul la botez sa fie una pe care a purtat-o si un membru al familiei, mama, bunica, etc. In Republica Moldova nu doar fetilele ci si baietii sunt imbracati la botez intr-o rochie alba care simbolizeaza curatirea, inocenta.
De asemenea, parintii trebuie sa aduca o cutie in care vor pastra o suvita taiata din parul bebelusului dar si busuiocul. Nasa trebuie sa stinga lumanarea de tocul usii, insa inainte trebuie sa faca semnul crucii cu ea. Doar dupa ce a nasa fost facut semnul crucii cu focul lumanarii, barbatii pot intra in casa.
Apa in care i se va face baie copilului trebuie adusa de la fantana inainte de zori. In cadita cu apa se vor pune: flori de busuioc, pene, paine, afa sfintita, oua, monede, miere, flori de musetel si de mac, bijuterii, sare, lapte, o potcoava si cateva picaturi de ceara de la lumanare.
Se spune ca lucrurile care se pun in apa il ajuta pe copil sa fie frumos, bogat, norocos, sa duca o viata usoara, sa fie harnic si dulce.
Dupa ce ii face baie copilului, nasa trebuie sa-l unga cu uleiul sfintit de la botez. Copilul nu trebuie sa fie sarutat de nimeni si nici nu trebuie schimbat de haine pana nu i se face baita de a doua zi.
Ursitoarele
Conform traditiei populare, dupa ce copilul se naste, ursitoarele ii fauresc destinul. Tot ce sortesc aceste fiinte magice se indeplineste. In Transilvania se crede ca exista 3,7,9 sau 11 ursitoare, in Moldova oamenii cred ca sunt 3,7,9 sau 12, iar in Oltenia oamenii spun ca sunt 3 ursitoare. Aceste ursitoare ii ureaza pruncului noroc in dragoste si in cariera.
Cumatria
Dupa ce se face botezul copilului, se pregateste petrecerea de dupa, sau cumatria. Denumirea de „cumatrie” arata ca aceasta masa era facuta in cinstea cumetrilor.
De cele mai multe ori, cumatria avea loc in ziua in care se facea botezul. In Moldova, la aceasta petrecere, doar oamenii casatoriti erau invitati. Spre deosebire de botez unde veneau toti cei care doreau, la cumatrie veneau doar oamenii invitati.
Majoritatea veneau cu daruri de natura alimentara precum branza, oua, grau sau faina. Invitatii erau serviti cu sarmale, zeama, placinte si friptura. Nici bautura nu lipsea de pe masa. Oamenii inchinau cu vin si rachiu in sanatatea parintilor, nasilor si copilului.