Sfaturi

Băița bebelușului – cât de des trebuie spălat un copil mic?

baie-bebelus

Tocmai ai dat naștere unui copil? Probabil ai multe întrebări legate de îngrijirea bebelușilor la care vrei să afli răspunsul. Cel mic este dependent de tine, deci trebuie să-i oferi toată atenția și să te asiguri că-ți dai toată silința pentru a-l ajuta să crească frumos.

Multe mămici se întreabă cum ar trebui să-i facă baie unui nou-născut. La început, poate fi dificil pentru un părinte să-și spele copilul, însă, pe măsură ce timpul va trece, băița bebelușului se va transforma într-o experiență minunată.

Cât de des ar trebui să-i faci baie unui bebeluș?

Părinții nu trebuie să le facă zilnic baie bebelușilor, deși multe mămici cred că așa ar fi normal. Se pare că un bebeluș cu vârsta sub un an trebuie să facă baie de 3 ori pe săptămână. Dacă sunt spălați mai des, pielea sensibilă și se poate usca.

Desigur, este important ca părinții să se asigure că fundulețul copilului este curat. De asemenea, trebuie să-i spele mânuțele și fața celui mic chiar și de câteva ori pe zi, dacă este necesar.

Copiii care au împlinit deja vârsta de 1 an trebuie să facă baie seară de seară pentru a scăpa de toate urmele de murdărie și a dormi mai bine.

Haine de iarnă pentru bebelușul tău – iată cu ce ar trebui să-ți îmbraci copilul în sezonul rece.

Cum îl speli pe bebeluș dacă are cordonul ombilical atașat?

Când vei veni acasă de la maternitate, vei observa că bebelușul tău are încă atașat o parte din cordonul ombilical. Acesta cade după aproximativ 10-21 de zile, deci va trebui să fii foarte atentă atunci când îl speli pe cel mic.

Pentru a nu uda acea bucată din cordonul ombilical, este recomandat să-l speli pe cel mic folosind un burete moale.

Urmează pașii următori dacă vrei să-i faci baie copilului:

 • Pune apă călduță într-o cădiță pentru bebeluși.
 • Înfășoară copilul în prosop și așază-l pe o suprafață plană.
 • Înmoaie buretele moale în apă, stoarce-l, apoi șterge ușor cu el fața copilului.
 • Pune puțin săpun pentru copii pe burete și începe să ștergi ușor gâtul, mânuțele, picioarele și restul corpului.
 • Clătește apoi copilul cu un burete curat înmuiat în apă.
 • Pentru a te asigura că bebelușului nu-i va fi frig, dezvelește ușor partea corpului pe care dorești să o speli, apoi acoper-o rapid cu prosopul.

Dacă totuși ai udat cordonul ombilical, nu trebuie să te panichezi. Tamponează-l ușor cu un prosop curat până se usucă.

Recomand să citești despre spălarea hainelor bebelușului tău pentru a afla de ce este important să speli hainele copilului cu un detergent special.

Cum îl speli pe bebeluș după ce i s-a desprins cordonul ombilical?

După ce cordonul ombilical a căzut și zona s-a vindecat, copilul tău poate să se bucure mai mult de baie. Dacă vrei să te asiguri că micuțul tău va avea parte de o experiență deosebită, cere ajutorul partenerului și urmează pașii de mai jos:

 • Pune un prosop pe fundul cădiței pentru copii, pentru ca cel mic să aibă parte de mai mult confort.
 • Nu băga bebelușul în cadă până când nu te-ai asigurat că ai la îndemână toate lucrurile necesare (săpun, șampon, prosoape).
 • Adaugă apă călduță în cădiță, astfel încât să umpli aproximativ 5 din ea. Dacă te întrebi ce temperatura ar trebui să aibă apa în care este spălat copilul, trebuie să știi că părerile specialiștilor sunt împărțite. Unii susțin că apa în care este spălat copilul trebuie să aibă în jur de 33 de grade C, în timp ce alții sunt de părere că temperatura potrivită este cuprinsă între 36 și 38 grade C. Noi credem însă că ar fi bine să încălzești apa până la 33 grade C și să adaugi apă mai fierbinte doar dacă bebelușul începe să plângă sau încearcă să-și scoată picioarele din cădiță atunci când atinge apa. Înainte de a băga copilul în cădiță, verifică apa cu cotul.
 • Cât timp copilul este în cădiță, trebuie să stea pe spate. De asemenea, trebuie să-i susții capul cu mâna ta.
 • Mai întâi, spală fața și urechiușele copilului, apoi restul corpului. Dacă cel mic este murdar în jurul ochilor, șterge-l cu o bucățică de vată.

În camera în care este spălat bebelușul trebuie să fie cald, pentru ca cel mic să nu răcească. Copiii mici sunt foarte sensibili și se îmbolnăvesc repede.

Nu trebuie să-ți faci griji dacă copilul tău nu pare să iubească apa. Pe măsură ce timpul va trece, va învăța să se bucure de momentul său de răsfăț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.