Sfaturi

Beneficiile jucăriilor pentru copii – De ce sunt esențiale pentru dezvoltarea bebelușului?

beneficiile jucariilor pentru copii

Jucariile pentru copii ii ofera acestuia oportunitatea sa devina activ fizic fara sa considere acesta ca fiind un efort. Implicarea in diferite activitati de joaca care necesita miscarea fizica este importanta pentru a stimula mintea sa fragila, dar si muschii si pentru a-l incuraja sa isi dezvolte abilitatile motorii. In acest articol iti vom prezenta care sunt beneficiile jucariilor pentru copii si cum le poti folosi pentru a provita din plin de acestae.

Atunci cand se joaca, abilitatile motorii ale copilului se dezvolta, impreuna cu abilitatile lingvistice si sociale. Activitatea fizica pe care o face un copil atunci cand se joaca ajuta la imbunatatirea activitatilor cerebrale, ceea ce il ajuta sa faca procesul de invatare mai usor.

Cand copilul se simte foarte distrat in timpul unei activitati, acesta devine foarte implicat in acel joc si isi stimuleaza la maximum creierul – este un proces natural extrem de benefic pentru acesta. Mai mult de atat, atunci cand o activitate ii face placere, acesta o va face in mod repetat.

Educatoarele stiu ca un copil invata cel mai bine prin repetitie si cunosc foarte bine beneficiile jucariilor pentru copii, acesta fiind motivul pentru care exista jucarii in gradinite – acestea nu doar ca ii distreaza, ci ii ajuta totodata se dezvolte corespunzator.

Bineinteles, diferite jucarii stimuleaza copilul in mod diferit. De exemplu, un puzzle il va ajuta sa isi dezvolte abilitati diferite fata de jocul cu mingea sau inotatul in piscina.

Jucatul este asadar sinonim cu „invatatul prin a face”, deoarece copilul isi dezvolta treptat capacitatile mentale fi fizice prin repetitie.

La inceput, copilul va experimenta cat mai multe forme de jaoca si va invata ce ii place si ce nu. Prin joaca, copilul se dezvolta in mod inconstient. Daca ii spui acestuia sa faca exercitii fizice, cel mai probabil te va refuza, dar nu va refuza niciodata un joc cu mingea – practic, face miscare dar in acelasi timp se distreaza si isi va dezvolta si mintea.

Din acest motiv, parintii incearca sa introduca bebelusii cat mai devreme in lumea jucariilor. De regula, jucariile concepute pentru patut sunt potrivite la varste mici. De exempu, nu carusel care se invarte este ideal pentru un bebelus de cateva luni deoarece acesta va incerca sa il atinga, invatand cat de departe poate ajunge cu mana.

Initial, bebelusul nu stie nici macar sa faca diferenta dintre un obiect aflat aproape si unul la departare. Este complet nou in aceasta lume si mai mult de atat, capacitatile sale motorii sunt in plina dezvoltare, asadar acesta va invata prin experimentare.

VIDEO: De ce este bine ca un copil sa se joace. Principalele beneficii ale jucariilor pentru copii.

Insa beneficiile jucariilor pentru copii nu se opresc aici: acestea sunt importante la varste mici deoarece, din fericire, mintea copiilor este ca un burete – acesta este capabil sa inregistreze capacitati uriase de informatii, care chiar si adultii ar fi uimiti sa le observe.  Cu ajutorul jucariilor ii poti motiva sa se dezvolte mai repede, sa isi puna in functiune creierul la maximum.

Cand totul este nou pentru tine, orice lucru vezi, orice culoare noua vei observa, va fi ceva ce vei inmagazina in creier pentru a retine.

Dezvoltarea musculara

Activitatile distractive precum jocul cu mingea stimuleaza dezvoltarea muschilor cerebrali. Astfel, aceste activitati ajuta la dezvoltarae corespunzatoare a coordonarilor musculare.

Controlul muschilor

Jucatul ii ajuta pe bebelusi sa isi imbunatateasca cat mai mult controlul asupra muschilor. Folosind cat mai des musculatura, acestia devin din ce in ce mai flexibil, ajutandu-te sa ii folosesti chiar si pentru alte activitati cum ra fi dansul sau alte activitati fizice.

Comunicarea

Comunicarea este de asemenea un aspect important din viata copiilor. Prin comunicare, bebelusii invata sa isi exprime emotiile si se vor simti mai bine atunci cand vor intra in societate. De asemnea, atunci cand ii feliciti se vor simti mai bine si se vor simti tristi sau nervosi atunci cand nu vor reusi sa faca anumite activitati.

Chiar daca ii vezi ca s-au enervat sau sunt suparati deoarece nu au reusit sa se joace asa cum doreau cu jucariile pentru copii pe care le au, este indicat sa nu te implici – tristetea si nervii sunt emotii pe care bebelusul trebuie sa invete sa le gestioneze.

Daca vei merge mereu la el si vei incerca sa il calmezi, acesta isi va reprima aceste emotii negative iar atunci cand va trebui sa le exprime nu va sti exact cum sa le mentina sub control. Trebuie sa recunoastem ca emotiile negative reprezinta o mare parte din viata noastra. Nu de putine ori ne simtim tristi, nervosi sau deprimati indiferent.

Este imposibil sa nu avem emotii negative, asadar este indicat sa invatam cum sa le gestionam inca de la varste fragede – nu trebuie as le reprimam, ci sa invatam sa traim cu ele. Unul din principalele motive ale jucariilor pentru copii este faptul ca te ajuta sa experimentezi o multime de emotii, atat pozitive cat si negative, oferind bebelusului oportunitatea de a se obisnui cu ele.

Construirea

Abilitatea de a analiza lucrurile si de a fi capabil sa rezolvi anumite probleme in timpul activitatilor fizice este dezvoltata cu ajutorul anumitor jucarii pentru copii, cum ar fi de exemplu cuburile sau jocurile tip Lego.

La inceput, cand nu va reusi sa faca anumite lucruri cu aceste jucarii, copilul va cere ajutorul parintilor dar cu timpul va invata sa se descurce singur. Oportunitatea de a gasi solutii in timpul activitatilor de jaoca fara ajutorul unui adult ii va crete stima de sine si incredere in capacitatile sale. Asadar, jucatul cu lego este important pentru cresterea increderii pe viitor

Exercitiile fizice

Jucatul este o forma de exercitii fizice, care ajuta la eliminarea stesului si este o activitati revigoranta pentru copii pe care adultii nu ii obliga pe copii sa o faca. Acest lucru este foarte important deoraece activitatile fizice precum fugitul si diferite giumbuslucuri promoveaza capciatile efizice de dezvolare a abilitatilor de viata, care pot fi folosite atunci cand copiii cresc de la bebelusi, la toddleri, in timpul gradinitei si in diferite faze ale vietii atunci cand vor deveni adulti.

Asdadar, prin joaca, copilul dezvolta aspectele cognitive si psihomotorii ale invatatului.

Jucariile pentru copii au beneficiul de a putea fi folosite in mai multe feluri. De exemplu, o minte poate fi folosita cand un copil este mic pentru a face diferenta cat este de departe sau cat este de departe iar cat este mai mare de a-i dezvolta simturile atunci cand sutezi spre el si acesta trebuie sa fie atent la minge. De asemenea, pur si simplu miscarea fizica care o face il ajuta sa se dezvolte, asadar are doar de castigat.

Cu o supraveghere corespunzatoare, oferindu-i acitvitati adecvate varstei, prin educarea copilului despre siguranta si prin incurajarea sa de a-si exprima creativitate, nenumarate talente pot fi descoperite.

Concluzie

Jucariile pentru copii nu sunt un moft, ci sunt o necesitate, deoarece acestea ii ajuta sa se dezvolte atat fizic cat si mental. Abilitatile motorii si cognitive sunt imbunatatite prin joaca, precum si cele sociale sau lingvitstice.

Un copil care este obisnuit cu jucariile pentru copii si cu jocurile in general de cand este mic va fi mai social si ii va fi mai usor sa se descurce in viata de aduld, deoarece la aceasta varsta isi dezvolta abilitatile de baza pe care le va folosi de-alungul vietii.

Daca iti doresti sa ai un copil inteligent si in acelasi timp sanatos, ofera-i jucarii de calitate, adecvate varstei. Exista nenumarate beneficii ale jucariilor pentru copii, tu trebuie doar sa stii sa profiti de acestea.

Sfat: Exista nenumarate jucarii pentru copii ce pot fi periculoase. Este indiacat ca atunci cand acestia se joaca, sa ii supraveghezi de aproape si sa nu le dai jucarii prea mari sau prea mici care pot fi perciuloase pentru acestia.

Oferindu-i jucariile care trebuie, il vei ajuta sa isi dezvolte repede abilitatile si sa devina un adulti mai inteligent si mai responsabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.