Sfaturi

Copilul refuză sânul? Iată ce trebuie să faci

alaptarea-copilului

.Dacă bebelușul tău refuză sânul înseamnă că a intrat în greva suptului. Foarte multe mămici intră în panică atunci când observă că cel mic nu mai vrea să sugă de la sân și încep să ceară sfaturi de la alte mămici. Astfel, ajung să ajung să primească informații contradictorii și devin din ce în ce mai confuze.

Este posibil ca unele mămici să le spună că bebelușul refuză sânul pentru că laptele nu mai este bun sau pentru că nu îl atașează corect la sân. Unele merg la departe și le spun mamelor deja panicate, că cel mic ar putea avea o problemă de sănătate și de aceea resping sânul.

Greva suptului se manifestă prin refuzul copilului de a mai suge de la sânul mamei. În general, această grevă durează cel mult o săptămână. Uneori nici mamele și nici medicii nu reușesc să-și dea seama de ce copii ajung să refuze sânul.

În perioada în care cel mic intră în greva suptului, mama devine foarte stresată și nu știe ce să mai facă pentru a-l determina pe cel mic să mănânce din nou.

Greva suptului și efectele ei asupra mamei

În general, greva suptului apare în perioada în care mama trece prin diferite stări de depresie. De aceea situația pare și mai dificil de gestionat.

În plus, pe lângă aceste stări neplăcute, pot apărea și dureri de sâni. S-ar putea ca mama să aibă nevoie de o pompă pentru a reuși să-și golească sânii. Până când cel mic va încheia greva și va accepta să mănânce din nou la sân, mama va trebuie să folosească pompa în mod regulat pentru ca fluxul de lapte să nu scadă.

Copilul nu ține șosetele în picioare? – iată ce trucuri ar trebui să folosești pentru a-l determina pe cel mic să nu-și mai dea șosetele jos.

Alte metode de hrănire

Dacă copilul tău a început deja diversificarea și consumă diferite alimente, nu este o problemă dacă timp de câteva zile intră în greva suptului. În schimb, dacă cel mic se hrănește doar cu lapte matern, mama trebuie să găsească o altă metodă de a-l hrăni.

Medicul pediatru ar putea s-o ajute pe mamă să găsească cele mai bune soluții, pentru că nu-l poate lăsa pe cel mic fără hrană timp de câteva zile. În funcție de situație, mama îi poate hrăni pe bebeluș cu seringa, cu biberonul sau cu lapte praf.

De ce intră copilul în greva suptului?

Bebelușul poate să refuze sânul dacă are o problemă medicală precum:

  • Nas înfundat – dacă cel mic are nasul înfundat și respiră pe gură, în momentul în care gurița îi este acoperită cu sânul, nu mai poate respira. Folosirea unui umidificator și a unui aspirator nazal l-ar putea ajuta pe copil să scape de această problemă.
  • Erupții dentare – atunci când copiilor le apar dințișorii, găsesc alinare în sânul mamei și nu mai vor să-i dea drumul. Alți micuți, în schimb, nu mai vor să sugă de la sân atunci când se confruntă cu simptomele unei erupții dentare.
  • Afte – atunci când cel mic are afte, ar putea să refuze sânul pentru că suptul devine dureros. Pediatru îi poate prescrie copilului un tratament pentru eliminarea aftelor.
  • Otită – dacă cel mic este înclinat atunci când este așezat la sân, ar putea simți o durere intensă, refuzând astfel să mai mănânce. Dacă copilul tău suferă de otită, încearcă să-l alăptezi în poziție verticală.

De asemenea, copilul ar putea intra în greva suptului și din următoarele motive:

  • Mama a făcut mastită – când se întâmplă asta, laptele devine sărat și nu mai este pe placul copilului.
  • Stres – deși sunt mici, copiii înțeleg destul de bine ce se întâmplă în jurul lor. Certurile care apar între adulți, problemele familiei, sau țipătul mamei când copilul îi mușcă sânul, l-ar putea face pe cel mic să intre în greva suptului.
  • Hrănirea copilului cu ceai – unele mămici obișnuiesc să-i dea copilului ceai sau apa, deși OMS (Organizația Mondială a Sănătății) precizează că un bebeluș cu vârsta până în 6 luni are nevoie doar de lapte matern sau lapte praf. Apa și ceaiurile nu fac decât să-i umple stomacul inutil.
  • Despărțirea de mamă – atunci când mama decide să stea departe de copilul ei pentru câteva zile, cel mic ar putea intra în greva suptului. Acesta va avea nevoie de ceva timp pentru a se obișnui din nou cu prezența mamei și cu alăptarea.
  • Schimbarea mirosului mamei – dacă mama decide să-și schimbe parfumul sau să-și spele hainele cu un alt detergent, cel mic ar putea refuza sânul pentru că nu mai recunoaște mirosul mamei.
  • Schimbarea gustului laptelui – dacă mama își aplică diferite produse pe sfârcuri, gustul laptelui s-ar putea schimba, iar cel mic l-ar putea refuza.

Dacă bebelușul tău intră în greva suptului, înarmează-te cu răbdare și nu intra în panică. Încearcă să-i oferi toată atenția ta, sărută-l mai des și îmbrățișează-l. Dormi cu el, ține-l în brațe sau pune-l într-un marsupiu, pentru că va dori să stea cât mai mult lângă tine.

Ce ar trebui să faci când copilul tău intră în greva suptului?

Când trec prin această etapă, unii copii refuză sânul doar atunci când sunt treji, însă în timpul somnului îl acceptă. Așadar, petrece cât mai mult timp în preajma copilului tău și încearcă să-i dai sân atunci când acesta este aproape adormit.

Cuvinte de încurajare pe care toți părinții trebuie să le spună copiilor – iată ce expresii ar trebui să folosești atunci când vorbești cu copilul tău.

Asigură-te că în momentul în care îl hrănești, în jurul lui nu exist obiecte care i-ar putea atrage atenția. Și schimbarea ritualului de hrănire te-ar putea ajuta: dacă înainte obșinuiai să-i dai sân în timp ce stăteai jos, acum îl poți alăpta în timp te plimbi cu el în brațe.

Alte sfaturi utile:

  • Scoate o parte din lapte din sân înainte de a-ți alăpta copilul, pentru a avea un flux mai bun. Astfel, cel mic nu va fi nevoit să depună prea mult efort pentru a se hrăni.
  • Pune copilul la sân de mai multe ori și nu aștepta ca acesta să dea semne că este flămând. Doar pentru că îi va fi foarte foame nu înseamnă că va mânca mai mult, ci din contră ar putea să respingă sânul.

Ține cont de sfaturile noastre și ajută-ți copilul să treacă mai ușor peste această etapă dificilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.