Sfaturi

De ce spun copiii mereu „nu”? Cum să îți convingi copiii să poarte anumite haine?

copii care spun nu

Cand ai un copil in casa, esti obisnuti cu diferite zgomote pe care le fac acestia. Atunci cand sunt mici, unul din primele cuvinte pe care le spun acestia este „nu”. Din pacate, acesta este cuvantul pe care il vei auzi cel mai adesea de la un copil.

Cand este mic si nu poate riposta, te vei alege doar cu niste tipete si plansete, insa pe masura ce incep sa creasca, „nu-ul” lor devine din ce in ce mai conturat. Fie ca vorbim de mancare, imbracat, facutul anumitor activitati (cum ar fi baiita zilnica), mancatul anumitor tipuri de mancare, bebelusul pare ca l-a luat pe „nu” in brate in cele mai multe cazuri.

In acest articol iti vom oferi cateva sfaturi pentru a reusi sa reduci utilizarea acestui cuvant de catre micutul tau in diferese situatii, in special atunci cand incerci sa il imbraci cu hainele dorite.

De ce spun copiii „nu”

Toddlerii sunt bebelusi care au crescut, ce au inca mintea in dezvoltare. Cand bebelusii ajnug la varsta de „toddleri”, acestia stiu in mare parte tot ce le place si ce nu. Bineniteles, inca snut mici si nu inteleg consecintele anumior situatii, dar realizeaza ca trebuie sa spuna anumite cuvinte pentru a evita anumite actiuni.

Asadar, acestia ajung sa foloseasca „nu”, exact cum il folosesc si adultii – pentru a scapa sau a evita anumit situatii. Problema este ca toddlerii folosesc acest cuvant abuziv, fara sa stie cand sa se opreasca.

Indiferent ca doresti sa iti inveti copilul sa faca anumite activitati sau sa poarte anumite haine, cuvantul nu se gaseste adesea in vocabularul sau si poate fi de-a dreptul epuziant pentru multi parinti.

Daca ai un copil, cu siguranta te-ai confruntat de cel putin cateva ori cu aceaast problema. Este un comportament normal ce nu ar trebui neaparat descurajat. De fapt, este un semn ca copilul tau devine mai independent si ia propriile sale decizii.

Nimeni nu-si doreste un copil care sa faca tot ce zic parintii si sa fie 100% dependent de acestia. Este benefic pentru sanatatea sa mentala sa spuna „nu”. Din pacate, nu este la fel de benefic pentru sanatatea mentala a parintilor de multe ori. 🙂

Ar trebui de asemenea sa stii ca copiii spun nu in mai multe feluri. Da, foloesc cuvantul atunci cand situ ce doresc, dar de multe ori acestia isi se exprima si fizic.

Iata cateva moduri prin care toddlerul tau ar putea sa iti spuna ca nu isi doreste sa faca anumit activitati:

  • Evita sa il imbratisezi
  • Fuge de tnie
  • Refuza ceea ce il rogi
  • Te ignora sau te evita
  • Te impinge cand vrei sa vii langa el

Aceste reactii te pot ingrijora, dar sunt de fapt foarte folositoare cand luam in considerare siguranta sa. Ca parinte, trebui sa intelegem cand e normal si can nu ca copilul nostru sa spuna „nu”.

Copiii invata sa spuna nu din mai multe motive, doua dnitre ele fiind prezentate mai sus. De asemenea acesteia spun nu cand se simt stresati sau nu se simt in siguranta. Cu toate astea, uneori copiii vor repeta sa spuna „nu” doar pentru a se distra.

Asaar, parintii ar trebui sa caute motivul pentru care copilul spun e”nu”. Cauta metode pentru a-l distrage sau pentru a-l face sa se simta in siguranta si vezi cum reactioneaza micutul tau.

Daca stii ca un copil spune „nu” fara motiv, trebuie sa ii indrepti imediat comportamentul. Iata cum poti evalua nevoile copilului tau pentru a lua masurile necesare.

Lucruri pe care parintii le pot face in cazul copiilor care spun „nu”

1. Cauta motivele

Precum am mentionat mai sus, cauta motivele pentru care copilul spune „nu”. Copilul tau poate spun enu din frica sau pur si simplu cand nu ii place ceva.

2. Ofera-i timp de gandire

Un copil poate spune nu imediat la ceva nou, ceva ce nu au mai incercat niciodata fara sa proceseze informatia. Ofera-i timp de gandire pentru a se obisnui cu aceasta idee. Vei fi uimit de rezultate!

3. Gestioneaza plictiseala

Copiii tind sa spuna „nu” cand sunt plictisiti cau cand considera o anumita activitate ca fiind plictisitoare. Fie ca vorbim de purtarea unui tricou sau de facutul unei bai, copiii pot spume „nu” in mai multe situatii, din diferite motive.

Adauga putina varietate atunci cand ii arati tricoul, fii mai vesel sau ma uimit. La fel si cu activitatile precum baia de seara: fa-o sa para ca pe ceva foarte distractiv.

4. Analizeaza negativitatea

Analizeaza ce face micutul atunci cand spune „nu”. Incearca sa ajungi la radacina problemei si sa ii schimbi modul de gandire.

Sfat: Copilul va fi mai incantat sa faca anumite activitati daca ii spui in soapta: i se va parea ceva mai important si mai distractiv. Adu-l langa tine si spune-i in soapta pe un ton entuziasmat ce ai vrea sa faca. Astfel, ai mai multe sanse sa il convingi

5. Intreaba-l, nu ii spune

Daca mergi la copilul tau si ii spui sa faca ceva pe un ton impunator, acesta se va simti intimidat si va refuza din scurt propunerea ta. In schimb, daca formulezi ceea ce vrei sa faca sub forma de intrebare, va simti ca are mai mult control asupra propunerii si ai sanse mai mari sa accepte.

6. Gandeste-te inainte sa ii propui ceva

Reformularea intrebarii poate face o diferenta uriasa. Daca ii pui o intrebare asa cum trebuie, copilul tau poate coopera si participa fara sa se opuna. De exemplu, „Haide sa mancam legumele, dupa care ne jucam cu jucarii.” este o propunere mai buna decat „Nu te vei juca cu jucariile daca nu mananci legumele.”

Daca nu exista schimbari in comportamentul copilului tau, poti merge sa consulti un psiholog care te poate ajuta sa gasesti problema si sa rezolvi situatia.

Concluzie

Poate fi greu sa iti convingi copilul sa nu mai spuna „nu”, deoarece este unul din cuvintele lor preferate. Speram ca acest articol sa te fi ajutat. Pune in aplicare sfaturile noastre, dar tine cont de faptul ca acesta este doar un ghid: fiecare copil este diferit si nu pot fi aplicate aceeasi metoda pe doi copii, asteptand acelasi rezultat.

Asculta-ti copilul, asculta-i emotiile, intelege-l si incearca sa fii alaturi de el. Astfel il vei cunoaste mai bine si vei reusi sa ii arati ca esti prietenul sau, ca esti mereu aproape de el si ca poate avea incredere in tine. Astfel, cuvantul „nu” va deveni din ce in ce mai rar in vocabularul sau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.