Sfaturi

Alegerea unei îmbrăcăminte sănătoase pentru copilul tău – Cum alegi cea mai sănătoasă îmbrăcăminte?

material sanatos copii

Atunci cand alegi o imbracaminte pentru copii, nu trebuie sa te gandesti doar la cat de stilata sau confortabila este aceasta. Cu toate ca acesti factori sunt importanti, cel mai imporant este sa te gandesti la sanatatea copilului tau. Diferite tipuri de imbracaminte sunt recomandate in functie de sezon pentru a mentine sanatatea celui mic la cote inalte. Iata cum alegem cel mai sanatos tip de imbracaminte pentru copilul tau.

Alegerea materialului

Nu este niciun secret faptul ca alegerea materialului este unul din cei mai importanti factori atunci cand esti in cautarea unui tip de imbracaminte sanatoase. O haina din bumbac este mult mai prietenoasa cu pielea iar copilul tau se va simti mai bine in aceasta. Totusi, nu e vorba doar de confort.

Materialele sintetice pot irita pielea, provocand diferite probleme la suprafata acesteia. In timp ce copiii mai mari au pielea mai rezistenta si suporta mai usor iritatiile, bebelusii au pielea extrem de sensibila – ultimul lucru pe care ti-l doresti este as ii provoci un disconfort celui mic.

Materialele sintetice – o imbracaminte nesanatoasa pentru copii

Materialele suntetice nu doar ca sunt inconfortabile, dar sunt de-a dreptul nesanatoase. In cazul alergiilor, alegerea unui material  gresit poate insemna probleme mai grave decat o stimpla iritatie pe piele. Din acest motiv, este indicat sa alegi cu grija ce tip de material va purta copilul tau.

Iata care sunt materialele care este indicat sa le eviti:

Poliesterul

Acest material sintetic poate irita pielea bebelusului sau copilului tau in cazul in care acesta are dermatita. Cu toate ca in cele mai multe cazuri nu reprezinta o problema atunci cand este folosit in cantitati mici, in combinatie cu bumbacul, poliesterul trebuie evitat atunci cand este gasit preponderent in haina respectiva.

5 motive sa eviti sa porti poliester

Poliesterul este un material asemanator cu plasticul, facut din carbune, ulei si apa. Este facut in laborator si este folosit la crearea a diferite lucruri precum mobiliere de interior, centuri de siguranta, corturi si pe suprafata scutecelor.

Avand in vedere ca este produs i ncantitati mari, acest material a devenit ieftin.

Intr-un fel sau altul, poliesterul a ajuns sa fie folosit si in imbracaminte. E posibil sa fi vazut ca multe haine si imbracaminte sunt facute din poliester. Producatorii spui ca adaugarea acestui fac imbracamintea respectiva mai rezistenta.

Cu toate acestea, in ceea ce priveste siguranta, poliesterul este un material ce trebuie evitat de persoanele care sunt in cautarea unei imbracaminte sanatoase. Iata care sunt cele mai importante 5 motive pentru care sa eviti sa porti poliester.

Nu lasa pielea sa respire

Cu toate ca poliesterul se simte puternic, acesta este foarte inconnfortabil sa fie purtat. Acest material nu lasa pielea sa respire, ceea ce produce un disconfort puternic. Poliesterul nu a fost facut pentru a fi in contact constant cu pielea umana, asadar este foarte nenatural sa il porti.

Este periculos cu pielea sensibila

Poliesterul este cunoscut pentru faptul ca nu se increteste. Cu toate astea, acest material poate fi dezastruos pentru pielea omului. Chimicalele pe care le contine pot fi foarte dure cu pielea sensibila a copilului, fiind o alegere de imbracaminte foarte nesanatoasa pentru copilul tau.

Este periculos pentru mediu

Poliesterul emite cantitati uriase de reziduuri in pamant. Deja stim ca plasticul este un material foarte daunator. Atunci cand poliesterul este se desconpune, acesta se transforma in microplastaici care nu sunt biodegradabili si care stau pe pamant sau in ocean.

Poliesterul nu tine mult

Unul din motivele principale pentru care nu este recomandat sa porti poliester este ca nu are o durata lunga de viata. Dupa cativa ani, vei observa ca rochai copilului sau tricoul va incepe sa se destrame. Din acest motiv, nu merita banii tai si nici riscul pentru mediul inconjurator.

Diferenta de pret nu este mare

Avand in vedere cat de multi producatori ofera astazi imbracaminte de bumbac la preturi mici, diferenta de cativa lei pur si simplu nu merita. Nu doar ca este periculos pentru mediul inconjurator, dar este un material nesanatos pentru copilul tau. Cumpara-i o imbracaminte din bumbac sau alte materiale naturale care au grija de sanatatea pielii sale.

Nylon-ul – un material nesanatos ce il contine imbracamintea copilului tau

In trecut, oamenii foloseau doar fibra naturala pentru hainele lor, dar cu evolutia tehnoloigei, alte materiale au devenit folosite in haine. Nylonul este unul dintre acestea. Acest material sintetic a jucat un rol important acum cateva decenii deoarece era o alternativa foarte buna pentru matase. Cu toate astea, in zilele noasre acest material inca se mai foloseste, desi nu ar trebui.

De ce este rau nylon-ul?

Nylon-ul nu este nesanatos doar pentru copilul tau atunci cand este folosit in imbracaminte, ci este foarte nesanatos si pentru mediu. Acest material nu este biodegradabil si emite un gaz de 300 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon.

Cat este de nesanatos nylonul pentru pielea copilului sau a bebelusului?

Nylo-ul nu este o fibra ce trebuie purtata de oameni. Acesta nu absoarbe umezeala, astfel ca transpiratia se mentine pe piele, neavand unde sa se evapore, deoarece este efectiv blocata acolo. Astfel, se creeaza mediul perfect pentru inmultirea bacteriilor si pentru crearea infectiilor fungice.

Nyllonul nu doar ca irita pielea, ci poate provoca si infectii la nivelul acesteia.

Cu toate astea, continua sa fie inca popular si folosit de oameni, fiind unul din cele mai comune materiale folosite de parinti in imbracamintea nesanatoasa pentru copilul lor.

Alte materiale nesanatoase

Mai exista si alte materiale nesanatoase, sintetice sau semi sintetice, care nu sunt insa la fel de populare. De exemplu, viscoza este unul dintre acestea.

Acest material semi-sintetic este obtinut prin tratarea unei rasine de copac cu diferite substante chimice. Mai mult decat materialul, modul in care este tratat este periculos, fiind folosite substante precum soda caustica, acid sulfuric, acetona sau amoniac.

Viscoza

Cu toate ca viscoza nu este atat de periculoasa pentru tine (daca nu ai diferite alergii sau diferite boli pre-existente), acest material este foarte nesanatos pentru cei mici is ar trebui evitat de cei mici.

Triacetatul

Triacetatul este un produs care se obtine prin procesarea celulozei cu alte substante, precum diclormetanul. Este un material foarte nesanatos care inca se studiaza, insa unele descoperiri sunt de-a dreptul incredibile. Un studiu a facut legatura intre folosirea triacetatului pentru a crea haine si decesul unor muncitori din fabrici.

Lana

Poate esti surpsins sa vezi luna in categoria materialelor nesanatoase. Lana nu este nici pe departe un material nesanatos pentru majoritatea oamenilor, insa cei care au alergii ar trebui neaparat sa il evite. Pentru copii inca nu se cunosc foarte bine alergiile. Lana poate fi un material extrem de inconfortabil pentru acestia si ar trebui evitat de pielea lor sensibila.

Pentru persoanele care nu au alergii, probleme cu pielea sau alte motive pentru care ar trebui evitata, lana poate fi un material foarte potrivit, deoarece acesta se absoarbe in pielea si ii permite sa respire. Mai mult de atat, are chiar si rol antibacterian. Cu toatea astea, poate fi un material foarte nesanatos pentru pielea sensibila a copiilor ce nu ar trebui inclus in imbracamintea celor mici.

Nu doar materialele nesanatoase reprezinta un pericol ci si chimicalele sau substantele toxice care sunt folosite la tratarea acestora, deoarece unele studii sustin ca aceste substante se mentin pentru perioade lungi in textura acestora.

Designul imbracamintei – un factor ce decide cat de sanatoasa este o haina

Designul imbracamintei respective este un factor foarte important in ceea de priveste gradul de sanatate al unei imbracaminte. De exemplu, o haina ce lasa pielea descoperita poate fi o alegere sanatoasa de oarece astfel permite organismului sa absoarba mai bine vitamina D.

Cu toate astea, expunerea pe perioade lungi si fara produse pentru protectia solara poate fi periculoasa mai ales pentru cei mici, deoarce poate arde imediat pielea bebelusului.  Este indicata alegerea cu atentie a designului hainei pe care o imbraca copilul, in functie de sezon.

Conlcuzie

Alegerea unei imbracaminte sanatoase pentru cei mici poate fi o adevarata provocare. Trebuie sa tii cont de caldura, de nivelu de umiditate, materialul hainei respective si bineinteles de designul acesteia. In timp ce hainele cu maneca scurta permit absorbtia vitaminei D, o expunere indelungata la soare poate fi periculoasa.

Materialele sintetice nu fac nimic altceva decat sa creeze mai mult disconfort. Din acetst motiv, chiar daca pretul acestora este cativa lei mai mic, nu merita diferenta de bani.

Alegerea hainelor din bumbac sau alte materiale naturale (in functie de tipul de imbracaminte) si cu un design corespunator vremii de afara este cea mai sanatoasa decizie pe care poti sa o faci in privinta alegerii hainei copilului tau.

Daca esti in cautarea unei alegeri sanataose, evita poliesterul, nylonul, viscoza, triacetatul si lana (in cazul predispozitiilor la acest material sau al alergiilor) si alege mateirale sanatoase pentru imbracamintea copilului tau precum bumbacul, bambusul, matasea, canepa, inul sau casmirul.

Daca veti tine cont de sfaturile de mai sus, vei reusi sa ii oferi maximul de confort copilului tau si mai presus de orice, vei reusi sa ii mentii pielea sanatoasa.

Atunci cand vorbim de cei mici, diferenta de pret dintre un material sintetic si unul natural nu reprezinta mare lucru, mai ales ca pretul medicamentelor poate depasi considerabil aceasta diferenta. Alege corect haina potrivita celui mic. Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.