Sfaturi

Cele mai bune jucării de copii pentru a se juca împreună

jocurile impreuna pentru copii

Comunicarea este unul din cele mai importante aspecte, iar atunci cand copiii tai cresc si trec de perioada de „bebelus”, incep sa simta nevoia de a socializa cu alte persoane de aceeasi varsta.

Cea mai buna metoda pentru a-ti face copilul sa socializeze este prin joaca – atunci cand copiii se joaca, socializeaza cel mai bine. Bineinteles, de multe ori acestia se cearta, insa chiar si acest aspect ii ajuta sa isi imbunatateasca modul de socializare.

Adultul care ii supravegheaza ii va ajuta sa inteleaga ca jucariile trebuie impartite si ca cei mici trebuie sa invete sa se joace frumos impreuna. Sunt multi copiii carora le vine natural sa imparta jucariile, insa de cele mai multe ori, mai ales la inceput, vor exista certuri intre copii cu privire la unele jucarii.

Nu sunt indicate jucariile competitive

Copiii adora sa castige. Din acest motiv, acestia nu vor accepta cu usurinta o invingere, mai ales atunci cand este vorba de un alt copil si nu de un adult.

Asadar, atunci cand cumperi jucarii pentru ca copilul tau sa se joace cu ele impreuna cu alti copii, lasa deoparte jocurile competitive, mai ales daca copiii sunt mai mici. Acestia vor deveni frustrati daca nu castiga, asadar jocurile in care exista un castigator la final nu sunt indicate.

Cum alegi jocurile de copii pentru jucat impreuna

Atunci cand mergi in magazin si alegi jocuri de copii pentru jucat impreuna, trebuie sa fii atent la cateva aspecte importante.

Cel mai important dintre toate este varsta copilului. Daca ai un copil de peste 3 ani, nu ii cumpar jucarii de 0-3 ani deoarece se va plictisi foarte repede de acestea, Cu toate ca sunt si cateva exceptii, de cele mai multe ori jucariile de 0-3 ani sunt dupa cum spune si eticheta, potrivite doar copiilor de aceasta varsta.

Jucariile precum cele din cauciuc pentru gingii sau cele care fac diferite zgomote atunci cand sunt atinse nu prezinta niciun interes pentru copiii de peste 3 ani.

Mai mult de atat, copiii pana in 2 ani nici nu se joaca impreuna, asadar multe din jucariile de la aceasta varsta nu sunt facute pentru jucatul impreuna.

Asadar, atunci cand alegi jucariile de copii, este foarte indicat sa te uiti la varsta recomandata. Cu toate astea, sunt multi copii care prefera jucariile pentru stagii mai inaintate. Daca acestea nu reprezinta un pericol pentru copilul tau, il poti lasa sa experimenteze si cu cateva jucarii recomandate copiilor mai mari.

Cele mai bune jocuri de copii pentru jucatul impreuna

Atunci cand copilul tau a ajuns la varsta de a se juca impreuna cu alti copii, este timpul sa ii cumperi jucarii cooperative cu care acesta se va juca si de la care mai mult ca sigur se va certa (indifirent cat te straduiesti sa nu o faca) cu ceilalti copii.

La varste mici, cand acestia abia inteleg ca se pot juca si cu alti copii, nu doar singuri (in general pe la 3 ani) jocurile cooperative pot fi o provocare atat pentru cei mici cat si pentru parinti.

Chiar daca parintii s-au straduit sa ii invete sa imparta atunci cand erau mai mici pentru a-i pregati pentru jocurile impreuna cu alti copii, este imposibil ca cel putin o data doi copii sa nu doreasca aceeasi jucarie.

Asadar, exista doua variante: fie cumperi doua seturi din fiecare jucarie pentru a avea dubluri sau, cel mai indicat, esti acolo sa ii ajuti sa treaca peste aceasta problema.

Cel mai bine este sa fii acolo si sa iti inveti copiii sa se joace impreuna. Asadar, iata care sunt cele mai recomandate jucarii de copii pentru jucatul impreuna.

Cuburile de lemn

Copiii adora sa construiasca. Cuburile de lemn sunt o alegere ideala deoarece acestea le va oferi ocazia sa se joace impreuna si sa isi dezvolte partea creativa. Acestia vor construi turnuri inalte care se vor darama mai mult ca sigur.

Pana ce vor invata cum sa isi perfectioneze abilitatile de construire si pana vor invata mai bine cum functioneaza gravitatia, asteapta-te la multe plansete si frustrari din partea ceor mici, insa in final toate acestea ii vor ajuta sa se dezvolte si sa invete cum sa se joace mai frumos.

Jocurile lego

Exact ca in cazul cuburilor de lemn, jocurile de lego ii sunt perfecte pentru construit. Pentru copiii mai mici nu sunt recomandate jocurile din piese mici, asadar alege pise mai mari pentru a evita orice problema. In orice caz, un adult trebuie sa ii supravegheze mereu, indiferent de jocurile la care iau acestia parte.

Papusile sau maimutoii

Pe langa partea creativa, copiii vor invata sa se joace cu alti copii, cu papusile. Aceste jocuri potrivite in special fetitelor (dar nu numai – baieteii adora sa se joace cu alti maimutoi impreuna cu alti copii) ii vor ajuta sa isi dezvolte abilitatile sociale. Sunt perfecte pentru a invata copiii sa se joace impreuna.

Seturile de casa

Multi copii adora seturile de casa – cel mai adesea bucataria. Un set de mobilier in miniatura pentru cei mici ii va ajuta sa se joace impreuna, ca intr-o familie. Cel mai des acestia vor prefera seturile de bucatarie deoarece acestea le ofera mai multe activitati – gatitul, mancatul spalatul vaselor – la toate acestea copiii pot participa impreuna.

Jocurile cu baloane

Indiferent ca vorbim de baloane de sapun sau baloae din cauciuc, aceste jocuri sunt extrem de distractive si le ofera celor mici ocazia sa se joace impreuna.

In cazul baloanelor de sapun, un adult trebuie sa se joace cu ei pentru a le face aceste baloane, pe care cei mici trebuie sa le sparga. Astfel de jocuri sunt potrivite chiar si pentru cei sub 3 ani, cand inca nu stiu sa se joace impreuna.

Baloanele din cauciuc sunt usoare, astfel ca le ofera timp celor mici sa-si dea seama unde vor ateria, pentrua le putea lua.

Jocurile cu mingea

Nu de putine ori, copiii vor dori sa se joace cu mingea. Fie ca vorbim de un meci de „fotbal” pentru cei mici, fie ca vorbim de pasatul mingii de la un copil la altul, jocurile cu mingea sunt un mod ideal prin care cei mici se pot juca impreuna.

Jocurile de-a super eroii

Copiii au ca exemplu deseori personajele lor din desenele preferate. Daca doresti sa le faci o surpriza cu adevarat placuta, organizeaza o petrecere in costume. Fiecare copil vine imbracat in super eroul lui preferat iar impreuna vor trebui sa salveze lumea. Acestea jocuri sunt potrivite copiilor putin mai mari, care deja detin abilitatile sociale.

Jucatul in nisip

Daca esti la plaja, ai noroc – jucatul in nisip este una din activitatile preferate ale celor mici. Cateva lopatele, galetuse si masini de transport al nisipului ii vor ajuta pe cei mici sa se joace impreuna, dezvoltandu-si astfel abilitatile sociale si creative.

Cand incep copiii sa se joace impreuna?

Urmatoarea data cand vei merge in parcul de distragie, uita-te cum interactioneaza copiii. Vei observa de multe ori ca acestia fie se cearca cu ceilalti copii, fie ii ignora complet. Sunt cam antisociali, nu? Da, si e perfect normal sa fie asa, mai ales in cazul toddlerilor mici pentru care joaca paralela (joaca fara interactiunie) inca este singura joaca pe care o stiu.

Cu toate astea, lucrurile incep sa se schimbe: la aproximativ 3 ani, copiii incep sa imparta jucariile si sa se joace impreuna – acest tip se joaca se numeste „joaca asociativa”.

In jocurilor paralele, bebelusii stau fericiti unul langa celalalt, rar interactionand.  Foarte rar se vor uita unul la celalalt pentru a vedeea cu ce se joaca, dar in rest copiii se vor juca separat. Este perfect normal si nu ai niciun motiv de ingrijorare. Cu toate astea, asta nu inseamna ca nu le place sa fie printre alti copii – de fapt, copiii adora sa fie printre alti copii de o varsta asemanatoare, chiar daca nu interactioneaza.

Cand apare jocull asociativ, copiii incep sa imparca jucariile. Acestia pot construi diferite obiecte din blocuri de lemn, de exemplu, cu toate ca la inceput fiecare isi va construi propriul turn – inca nu sunt suficient de dezvoltati pentru team-play.

De asemenea, acestia se pot juca impreuna si intr-o bucatarie de copii, insa la inceput jocurile vor fi complet haotice. Abia cand vor mai creste vor incepe sa se joace celebrul joc „eu voi fi mama, tu vei fi tata” in care acestia impart trebuie casnice.

Chiar daca acestia nu se joaca inca impreuna atunci cand sunt mici, acest nivel este foarte important pentru ei deoarece vor invata acesta este nivelul la care vor invata ca trebuie sa se organizeze pentru a face jocurile mai disractive. Ii poti ajuta sa se joace mai frumos impreuna. Iata cateva sfaturi pentru a face jocurile asociative mai distractive:

  • Invata copilul sa imparta  – Atunci cand te joci cu copilul tau, intreaba copilul inainte sa iei una din jucariile ei. Odata ce iti va spune ca poti lua jucaria respectiva, spune-i cat de mult apreciezi ca este dispusa sa imparta jucariile cu tine. Acest lucru il va ajuta pe cel mic sa inteleaga cat de important este sa imparti. Nu uita de cuvintele magice – te rog si multumesc.
  • Alege jocurile cooperative – Atunci cand te joci cu un grup de copii , este bine sa alegi jocuri la care toti pot participa. Niciun copil nu trebuie sa se simta lasat laoparte. Jocuril precum pasatul mingii de la unul la celalalt, gatitul impreuna sau crearea unei melodii amuzante, toate acestea ii vor ajuta sa se joace mai frumos impreuna.
  • Intervino atunci cand este necesar – Fii atent la copii care se joaca si intervino daca observi ca acestia se cearta. Separa-i atunci cand devin violenti (in felul lor). Ii poti face sa se joace separat, insa cel mai indicat este sa alegi o noua activitate la care pot participa amandoi, pentru a se impaca. Oricum, supararile nu tin mult la aceasta varsta.
  • Exerseaza.. mult – Doar pentru ca la inceput jocurile impreuna se termina cu lacrimi si tantrumuri, nu te da batuta. Dobandirea abilitatilor sociale nexesita timp. Experimenteaza cu diferite grupuri si activitati iar in scurt timp vei reusi sa ii faci pe cei mici sa se joace impreuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.