Sfaturi

Rugăciuni pentru copii, ușor de învățat

rugaciuni-copii

Omul comunică cu Dumnezeu prin rugăciune. Unii părinți doresc să-i ajute pe copiii lor să se apropie de Dumnezeu și îi învață diferite rugăciuni potrivite pentru vârsta lor. Există foarte multe rugăciuni ușoare, deci îți va fi ușor să găsești una pe placul copilului tău.

Chiar dacă cel mic știe deja să se roage, probabil atunci când trece prin momente grele, tu ești cea care dorește să spună o rugăciune pentru el.

Rugăciunea părintelui pentru copilul său

Indiferent că alegi să spui o rugăciune scurtă, sau una mai lungă, Dumnezeu te ascultă și încearcă să te ajute. Rugăciunea părinților pentru copiii săi este foarte puternică.

Preoții ne recomandă să spunem o rugăciune dimineața, imediat după ce ne dăm jos din pat, pentru a începe ziua cu bine și a fi protejați de Dumnezeu.

Un părinte ar trebui să spună în fiecare dimineața, următoarea rugăciune:

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, binecuvântează, sfințește, ocrotește pe acest copil al meu cu puterea făcătoare de viață a Crucii Tale. Amin!

Rugăciuni ce trebuie rostite în momentele grele

De-a lungul vieții, oamenii trec prin multe situații dificile, însă, nimic nu se compară cu momentul în care copilul se îmbolnăvește. Atunci când cel mic este bolnav, părinții ar trebui să se roage la Sfântul Efrem, protectorul tuturor copiilor.

Puterea rugăciunii pe care o rostește mama este foarte mare. Fecioara Maria este pregătită în fiecare moment să asculte rugăciunile mamelor și să-i protejeze pe copiii lor.

De asemenea, ar fi bine ca oamenii să adreseze o rugăciune de mulțumire către Fecioara Maria și atunci când trec prin momente frumoase, pentru că un creștin adevărat nu își amintește de Dumnezeu și de Sfinți doar atunci când dă de greu.

Vezi ce jucării i se potrivesc copilului în funcție de vârsta sa pentru a ști ce să cumperi atunci când mergi în magazinele pentru copii.

Rugăciunea copilului pentru părinții săi

Rugăciunile pe care copiii le spun pentru părinții lor sunt speciale, deoarece cei mici au un suflet curat. Dumnezeu apreciază sinceritatea și răspunde la rugăciunile copiilor.

Părinții trebuie să-și învețe copiii să se roage în fiecare seară, înainte de culcare. Cât sunt mici, aceștia pot învăța rugăciuni scurte, iar pe măsură ce mai cresc, pot învăța și rugăciuni mai lungi.

Rugăciune pentru frați

Iubirea dintre frați este foarte puternică. Fiecare părinte își dorește să-și vadă copiii iubindu-se și ajutându-se în momentele dificile. Creștinii ar trebui să-și învețe copiii să se roage pentru frații lor, seară de seară.

Iată o rugăciune pentru frați pe care ar trebui să o rostească toți copiii:

Doamne, Ție mă rog, ține pe fratele meu și pe sora mea dându-le lor sănătate, viață lungă și darul Tău cel sfânt, ca să umble în căile Tale și să facă cele ce sunt după voia Ta cea sfântă. Dă-ne, Doamne, de acum până la capătul vieții, să ne iubim și să ne cinstim unii pe alții; căci ce este mai bun și mai frumos decât a viețui frații împreună! În numele Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor, Amin.

Recomand să citești despre joaca în casă – vezi cu ce jucării se pot juca copiii tăi atunci când stau acasă.

Rugăciuni de seară

Înainte de culcare, părinții împreună cu copiii ar trebui să spună o rugăciune, Cei mici ar trebui să învețe rugăciuni scurte, ușor de reținut, pe care să le și înțeleagă. O rugăciune simplă, pe care o pot învăța toți copiii este următoarea:

Maica, Preacurata te rugăm frumos, roagă-te îndată Domnului Hristos, să ne Dăruiască ajutorul său și să ne ferească de tot ce e rău! Amin!

Una dintre cele mai cunoscute rugăciuni este Înger, îngerașul meu. Atunci când o rostește, copilul are senzația că cineva îl protejează și veghează asupra lui.

Înger, îngerașul meu / Ce mi te-a dat Dumnezeu / Totdeauna fii cu mine / Și mă-nvață să fac bine! Eu sunt mic – tu fă-mă mare / Eu sunt slab – tu fă-mă tare / În tot locul mă-nsoțește / Și de rele mă ferește! / Doamne, îngerașul tău / Fie păzitorul meu / Să mă apere mereu / De ispita celui rău!

Când copilul mai crește și este pe punctul de a merge la școală, poate învăța și rugăciunea Tatăl nostru.

Tatăl nostru Carele ești în Ceruri /  Sfințească-se Numele Tău / Vie Împărăția Ta / Facă-se voia Ta / Precum în Cer așa și pe Pământ / Pâinea noastră cea de toate zilele Dă-ne-o nouă astăzi / Și ne iartă nouă greșelile noastre / Precum și noi iertăm greșiților noștri / Și nu ne duce pe noi în ispită / Ci ne izbăvește de cel viclean. În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, Amin!

Ce părere au psihologii despre copiii care sunt expuși învățăturilor religioase

În diferite cercuri științifice s-a discutat despre expunerea copiilor la religie. De-a lungul timpului, psihologii au observat că un copil care crește într-o familie în care i se insuflă valorile religiei ortodoxe, are un risc foarte mic de a intra în anturaje periculoase și de a comite infracțiuni pe viitor.

În schimb, dacă într-o familie, părinții au păreri diferite despre importanța religiei, copilul ar putea deveni debusolat, neștiind pe cine să asculte.

Copilul nu trebuie neapărat să crească într-o familie de creștini pentru a se comporta frumos cu ceilalți și a fi educat, însă credința l-ar putea ajuta să se înconjoare de oameni buni și să treacă mai ușor prin diferitele etape ale vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.