Sfaturi

Totul despre spălarea hainelor bebelușului tău – Cât de des și cum se spală hainele bebelușului?

spalarea hainelor bebelusului

Imediat ce devii insarcinata, te opresti la categoria pentru copii din magazin pentru a cumpara cateva haine adorabile. Este de-a dreptul senzationala acea stare! Cu toate astea, gandeste-te ca cu cat cumperi mai mult haine, cu atat vei avea mai multe de intretinut.

Ei bine, afla ca nu ar trebui sa te ingrijorezi –  spalarea hainelor bebelusului nu este chiar atat de dificila pe cat ai crede. Trebuie doar sa tii cont de cateva sfaturi si vei fi bine!

Alegerea unui detergent

Inainte sa pui rufele la spalta, trebuie sa alegi un detergent pentru hainele bebelusului.

Detergentul pe care il ai tu in casa si l-ai folosit dintotdeauna pentru spalarea hainelor tale si ale sotului nu este indicat, deoarece copilul are pielea mai sensibila – trebuie sa alegi un detergent special pentru copii.

Exista nenumarte branduri de detergenti pentru copii la supermaerket, insadea mai buna alegere pe care poti sa o faci este sa cumper iunul fara miros. Unii bebelusi pot fi sensibili la mirosul detergetnului si tu vrei sa le speli hainele, nu sa le iriti pielea. Asadar, alege un detergent pentru copii fara miros.

Exista de asemenea si optiunea de a-ti face propriul detergent. Multi paritni aleg sa isi faca propriul detergent deoarece poate fi mai ieftin decat sa cumperi unul. Mai mult de atat, cand iti faci tu propriul detergent pentru copii in casa, ai garantia ca acel detergent are exact ingredientele pe care le stii.

Poti gasi multe retete de detergenti pentru copii facuti in casa. Cei mai multi contin doar cateva ingrediente si pot fi facuti rapid. Iti recomand sa cauti, vei fi surprins cat de usor este. Daca nu esti sigura in legatura cu detergentii pe care ii folosesti pentru detergentul pentru hainele copilului, poti vorbi cu un medic pediatru inainte.

Fie ca alegi sa cumperi un detergent de la magazin sau ti faci tu unul acasa, mereu tine-l sus, departe de copii. Orice chimicale sau produs de curatenie din casa ar trebui tinut departe de copii.

Hainele bebelusului se spala separat sau impreuna cu cele pentru adulti?

Multi parinti aleg sa spele hainele bebelusului separat de cele pentru adulti. Exista multe motive pentru a izola hainele bebelusului de cele de adulti, insa cu toate astea niciunul nu este suficient de bun pentru a face aceasta alegere – este o alegere strict subiectiva si cel mai mult bazata pe dezavantajul financiar. Pur si simplu vei avea mai mult de munca atunci cand alegi sa speli hainele bebelusului separat.

Principalul dezavantaj ar fi ca, daca speli hainele bebelusului impreuna cu cele pentru adulti, va trebui sa folosesti detergentul pentru copii si pentru hainele voastre. Acesta este de regula putin mai scump, insa diferenta nu este chiar atat de mare, mai ales daca alegi sa il faci tu in casa.

Nu trebuie sa pui hainele la spalat separat cu gandul ca „sa nu ia microbi de la hainele noastre”. Haideti sa fim seriosi – este imposibil ca bebelusul sa nu ia contact oricum cu hainele tale. Iti vei dori sa il imbratisezi, sa il tii in brate, ceea ce inseamna ca automat bebelusul va lua contact cu hainele tale. Asadar, puteti spala hainele impreuna, atat timp cat alegi un detergent pentru bebelusi.

Principalele motive sa alegi sa speli hainele bebelusului separat

Cu toate astea, exista anumite situatii in care cel mai probabil iti vei dori sa speli separat hainele bebelusuli fata de ale tale.

  1.  Bebelusul tau are o eczema sau are pielea super sensibila. Daca acesta necesita un detergent special, de obicei costul unui astfel de detergent este mult mai mare si nu ti-ai dori sa speli si hainele tale cu un detergent atat de scump, care, practic, tie nu iti aduce niciun beneficiu. Daca bebelusul tau nu are probleme de piele si medicul nu recomanda utilizarea unui detergent special, poti folosi un detergent pe care il faci in casa din ingrediente sigure cu pielea bebelusului tau
  2. Cineva din casa lucreaza cu chimicale periculoase. Unele persoane au joburi care necesita lucrul cu chimicale foarte periculoase. Acestea pot fi chiar si mai daunatoare in cazul unui bebelus. In aceste situatii, ar fi bine sa alegi sa speli hainele bebelusului separat. O alta varianta ar fi sa speli hainele sale separat de toate celelalte din casa: asa ar fi cel mai bine deoarece hainele tale cu siguranta vor intra in contact cu bebelusul.
  3. Preferi detergentul cu miros puternic. Unele persoane pur si simplu adora ca dupa ce spala hainele, sa simta un miros puternic, parfumat al unui detergent specific. Acestea sunt deseori prea puternice pentru bebelusul tau, assadr hainele ar trebui spalate separat.
  4. Bebelusul tau foloseste o gramada de hain si paturi pe zi. Unii bebelusi scuipa sau urineaza foarte mult in timpul zilei – suficient de mult pentru a nu mai incapea in scutec si a da pe langa. De asemenea, un scutec care nu este bine poate de pateze hainele. E posibil sa alegi sa speli hainele bebelusului separat din simplul motiv ca sunt prea multe de pus si nu are rost sa le pui impreuna cu ale restul familiei.

Spalarea hainelor noi

Fie ca ai cumparat haine noi sau second hand, ar trebui sa le speli inanite de a le imbraca bebelusul. Nu ai de unde sa stii cine a intrat in contact cu hainele respective inainte sa le cumperi tu. Nu doar cele second hand trebuie spalate, pentru ca da, acelea au fost purtate, dar chiar si in magazine cu haine originale pentru copii, nu ai de unde sa stii cine a probat acele haine inaintea ta.

Pielea copilului este mult mai predispus la iritatii si la afectuni de piele decat pielea adultilor, asadar ai vrea sa te asiguri ca hainele pe care le poarta micutul tau sunt spalate cu detergentul porivit.

Cum sa speli petele care nu se duc de pe hainele bebelusilor

Orice mama iti va spune asta – copiii se vor pata. Diferite lichide vor da navala pe hainele bebelusului tau si inainte sa stii, acestea sunt patate. Cele mai dificile pete cu care vei avea de a face atunci cand speli hainele pentru copii sunt uleiul de bebelusi, voma si scaunul bebelusului.

Cum indepartam urmele de caca de pe hainele bebelusului

Majoritatea petelor de caca de bebelus vor veni datorita faptului ca nu mai incape in scutec. Se mai intampla insa si momente in care bebelusul tau se hotaraste sa faca treaba mare exact atunci cand ii dai scutecul jos. Oricare ar fi situatia, ambele au acelasi rezultat: o problema mirositoare care poate lasa pete.

Pentru a scoate petele de caca de pe hainele bebelusului, este nevoie ca mai intai sa inmoi hainele respcetive in apa calda. Pe urma, inainte sa le pui la spalat, va trebui sa aplici pe ele zeama de lamaie. Dupa ce lasi acest suc sa se absoarba 10-15 minute, foloseste o periuta veche de dinti sa perii zona respcetiva. Pe urma, poti pur si simplu sa speli hainele in mod obisunuit si gata, ai scapat de urmele de caca de pe hainele bebelusului!

Cum indepartezi urmele de voma

Orice copil vomita – de fapt, nici nu se poate numi vomitat, mai degraba „scapa putin” sau „dau inapoi”. Cu toate ca de cele mai multe ori nu trebuie sa te ingrijorezi pentru sanatatea micutului, va trebui sa te ingrijorezi in ceea ce priveste petele de pe haine.

Aceste mici „scapari” de voma pot lasa o urma galbena pe hainele bebelusului. Petele bebelusilor hraniti cu lapte praf sunt mai greu de scos decat cele ale bebelusilor hraniti cu lapte matern.

In cazul bebelusilor hraniti cu lapte matern, poti aplica metoa de mai sus: foloseste niste suc de lamaie si asteapta pana se absoarbe, dupa care foloseste o periuta veche de dinti sa perii zona respectiva.

Cu toate astea, in cazul petelor de voma de la bebelusii hraniti cu lapte praf, procesul este putin mai complicat.

Primul pas pe care vrei sa il aci este sa inmoi haina ni apa calduta. Pe urma, ar trebui sa pui pe zona respectiva o putin bicarbonat de sodiu (sau praf de copt).

Pe urma, ar trebui sa apa acidulata si sa freci cu o periuta veche de dinti (pe care nu o mai foloseste nimeni).

Dupa ce lasi acest mix sa se absoarba pentru 5-10 minute, poti spala haina in mod obisnuit. Aceasta metoda ar trebui sa scoata pata respectiva fara sa lase nicio urma.

Petele de uleiul de bebelusi

Cu toate ca uleiul de copii este foarte ebenefic pentru scalp si pielea bebelusului, nu este mereu atat de placut sa gasesti urme de ulei de bebelus  pe hainele micutului. Acestea pot lasa o pata ce arata ce o decolorare a hainei si pot fi dificil de scos.

Cea mai buna cale pentru a scapa de petele de ulei de bebelus de pe hainele salee ste sa speli zona respectiva cu un detergent de vase impotriva graimii. Va trebui sa freci bine zona respectiva pentru a te asigura ca detergentul a penetrat adanc in vibra materialului pentru a scoate uleiul. Pe urma, adauga haina respectiva in mod normal in masina de spalat.

Cum sa pui hainele la masina de spalat – Sfaturi importante

  1. Inainte sa pui orice haina de bebelusi in masina de spalat, citeste etichetele. Unele haine pot avea instructiuni speciale de spalare. Pentru a evita deteriorarea acestora, este bine sa le speli conform instructiunilor.
  2. Nu supraincarca masina de spalt. Spalarea hainelor bebelusuli tau in cantitati prae mari pune poate strica acete haine care sunt mai fragile decat cele pentru adulti. Pentru a te asigura ca le vei avea intregi pentru mult timp, separa hainele de paturi si nu pune prea multe deodata la spalat.
  3. Foloseste „modul Gentle”. Majoritatea masinilor de spalat au acest mod. Cu toate ca nu este indicat pentru unele haine cu murdarie greu de dus, in general acest mod este potrivit pentru hainele bebelusului.
  4. Daca bebelusul tau are o problema la nivelul pielii precum o eczema, poti da de 2 ori modul de clatire. Clatirea extra a hainelor poate indeparta orice urma de detergend in fibra hainelor.

Sfat: Pune toate sosetele bebelusulu intr-un sac sau intr-o cutie, deoarece sunt atat de usor de pierdut! Gandeste-te cat de multe sosete de adulti de ale tale nu au pereche – in cazul bebelusului, acestea sunt chiar si mai mici.

Cum usuci hainele bebelusului tau

Hainele bebelusului pot fi uscate ca orice alte haine. Bluzele sau rochitele extravangane cel mai probabil trebuie pune pe sarma, insa pentru celelalte poti folosi uscatorul.

Te gandesti ca hainele bebelusului ar rebui sa se usuce repede fiind atat de micute, dar lucrurile nu stau chiar asa. Acestea se usuca la fel ca hainele adultilor atat in ceea ce priveste metoda cat si viteza de uscare.

Cel mai indicat este sa nu folosesti balsam de rufe pentru spalarea hainelor de bebelus, deoarece acesta poate face mai mult rau pentru pielea micutului. Daca folosesti scutece textile si le speli la masina, renunta la balsamul de rufe neaparat.

Cum se pastreaza hainele bebelusului?

Hainele bebelusului sunt att de mici incat pot fi greu de impaturit sau de agatat in cuier. Modul in care doresti sa le pastrezi este strict subiectiv. Majoritatea hainelor de bebelus sunt atat de mici incat nici nu se vor dungi pe acestea, chair daca le impaturetsi.

Daca preferi sa le pui in cuier, treaba va fi mai uosara. Cu toate astea, unele hainute precum body-urile, ar fi indicat sa fie pastrate intr-un sertar, impaturite.

Concluzie

Cu toate ca astepti cu nerabdare aparitia micutului pe lume, este important sa tii cont de sfaturile de mai sus pentru a face spalarea hainelor mai usoara. Este greu sa iti imaginzi acest lucru, dar un bebelus de 3-4 kilograme poate pune la spalat o tura de rufe pe zi! Chiar si cea mai organizata mama va ramane uimita cat de des se murdaresc hainele bebelusilor.

Cu toate astea, daca tii cont de sfaturile de mai sus, spalatul hainelor debelusului tau nu va fi o problema. Tie cont de sugestiile noastre si nu te vei simti niciodata coplesita de numarul urias de haine pe carel e ai de spalat si vei avea mereu suficiente hainute curate pentru a-ti imbraca micutul. De asemenea, tine cont si de sfaturile legate de alegerea detergentilor pentru a te asigura ca bebelusul tau nu se irita pe piele.

Acestea fiind spuse, fiecare bebelus este unic. In timp ce unii se pot irita de la detergentii pentru adulti, altii pot sa nu aiba nicio problema. Tine cont de sfaturile noastre dar ia in considerare particularitatile bebelusului tau si creeaza-ti propriile metode de a confrunta aceste probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.